Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό υψηλό αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οι αυξήσεις στους μισθούς και η άνοδος του τομέα Υπηρεσιών στην ευρωζώνη τροφοδοτούν προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση του κόστους δανεισμού. Πού προβλέπεται να φτάσουν.

Σε ιστορικό υψηλό αναμένονται τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό, ωθούμενη από την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να περιοριστεί πιο δύσκολα από ό,τι αναμενόταν. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο «ήπιες» (dovish) στον κόσμο κατά τη διάρκεια του οκταετούς πειράματός της με το αρνητικό κόστος δανεισμού, αναμένεται τώρα να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια φέτος.

Οι αγορές swap τιμολογούν άλμα στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% έως τον Σεπτέμβριο, από 2,5% που είναι σήμερα. Αυτό θα ήταν σε ευθυγράμμιση με το peak του 2001, όταν η ΕΚΤ προσπαθούσε ακόμη να υποστηρίξει την αξία του ευρώ που είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις την ΕΚΤ να μοιάζει τώρα με την πιο "γερακίσια" (hawkish) των μεγάλων κεντρικών τραπεζών», δήλωσε η Sandra Phlippen, επικεφαλής οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro.

Οι αγορές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα επιτόκια, μετά τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωζώνης για την έντονη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και τις μισθολογικές απαιτήσεις.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η τράπεζα «εξετάζει τους μισθούς πολύ πολύ προσεκτικά» -ένδειξη ανησυχίας ότι η απότομη αύξηση των μισθών φέτος θα διατηρήσει την πίεση στις τιμές καθώς οι εταιρείες περνούν το κόστος στους καταναλωτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v