Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο βοήθησαν τα €100 δισ. τον γερμανικό στρατό

Ένας χρόνος πέρασε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την εξαγγελία του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς για "αλλαγή εποχής" στην αμυντική πολιτική. Απολογισμός.

Πόσο βοήθησαν τα €100 δισ. τον γερμανικό στρατό

Πριν από ένα χρόνο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε μια ομιλία στη γερμανική Βουλή που θα μείνει στην ιστορία, παρόλο που ο ίδιος βρισκόταν μόλις δύο μήνες στην εξουσία. Στην ομιλία του έκανε λόγο για αλλαγή εποχής, «Zeitenwende». Ήταν μια αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε τότε την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που θα προικοδοτούνταν με το υπέρογκο ποσό των 100 δισ. ευρώ. Θα έσπαγε έτσι ένα μεγάλο ταμπού από το τέλος του ΒΠΠ.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή έλεγε τότε:

«Ο κόσμος μετά από αυτό δεν είναι πια ο ίδιος με τον κόσμο πριν από αυτό. Το βασικό ερώτημα είναι εάν η εξουσία μπορεί να παραβιάσει το δίκαιο, εάν επιτρέψουμε στον Πούτιν να γυρίσει το ρολόι πίσω, στην εποχή των μεγάλων δυνάμεων του 19ου αιώνα ή αν έχουμε τη δύναμη να βάλουμε όρια σε υποστηρικτές του πολέμου όπως τον Πούτιν».

Αλλαγή του Συντάγματος

Στις 3 Ιουνίου, η συντηρητική αντιπολίτευση των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU συμμάχησε με τα κυβερνώντα κόμματα SPD, Πράσινους και Φιλελευθέρους για να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να επιτρέψει το πρόσθετο χρέος με στόχο την αναβάθμιση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Καγκελάριος Σολτς είχε όμως και αξιακά επιχειρήματα στη φαρέτρα του:

«Με την επίθεση στην Ουκρανία, ο Πούτιν όχι μόνο θέλει να διαγράψει μια ανεξάρτητη χώρα από τον παγκόσμιο χάρτη. Καταρρίπτει την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που υπάρχει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Εδώ και ένα χρόνο όμως, κατά τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τους πόρους, έχουν γίνει ελάχιστα, όπως επιρρίπτουν εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση τα χριστιανικά κόμματα.

Πόσο κερδισμένες είναι οι ένοπλες δυνάμεις

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, του κόμματος των Φιλελευθέρων που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επεσήμανε ότι υπό την Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε γίνει «τίποτα απολύτως» για τον εκσυγχρονισμό του στρατού. Παράλληλα, απαρίθμησε τις επιτυχίες της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για νέες παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών F-35, ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ και εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ πρόσθεσε πως τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να δαπανηθούν έτσι απλά μέσα σε ένα χρόνο.

Γενικότερα όμως διαπιστώνεται μια δυσαρέσκεια στις τάξεις του στρατού. Ο Μπόρις Πιστόριους είναι ο νέος υπ. Άμυνας. Αντικατέστησε την Κριστίν Λάμπρεχτ που παραιτήθηκε. Ο νέος υπουργός ζήτησε περισσότερα χρήματα και επεσήμανε ότι το ειδικό ταμείο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του γερμανικού στρατού.

Ειδικοί πάντως, όπως ο Ράφαελ Λος, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, επισημαίνουν πως ο γερμανικός στρατός δεν υποφέρει μόνο από ελλείψεις στις προμήθειες αλλά και από μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και μια απίστευτη γραφειοκρατία. Προφανώς δεν αρκούν οι δηλώσεις Σολτς για να αλλάξει μια εποχή. Χρειάζονται πολύ περισσότερα.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v