Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε έναν Ρώσο υπουργό και πέντε δικαστικούς

Η κυρώσεις αφορούν πρόσωπα που αναμίχθηκαν ην υπόθεση του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος κατηγορείται για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε έναν Ρώσο υπουργό και πέντε δικαστικούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα μια νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος έξι Ρώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, για την υπόθεση του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος κατηγορείται για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 41χρονος ιστορικός και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στη Μόσχα, αφού τάχθηκε κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών. Οι ρωσικές αρχές τον κατηγορούν για μια ομιλία που εκφώνησε στην Αριζόνα, στην οποία τάχθηκε «κατά του καθεστώτος του Πούτιν και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ολέγκ Σβιριντένκο, δικαστές και ανακριτές που συμμετείχαν στην έρευνα της υπόθεσης. «Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να επιβάλουν σιγή στους επικριτές, όπως στον Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, δεν θα μπορέσουν να κρύψουν την αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας να αποφυλακιστεί αμέσως ο καθηγητής αλλά και «οι άλλοι κρατούμενοι συνείδησης».

Στο πλαίσιο των κυρώσεων θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν αυτά τα έξι πρόσωπα στις ΗΠΑ αλλά θα απαγορευτεί επίσης, στους ίδιους και τους στενούς συγγενείς τους, η είσοδος στη χώρα.

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά είναι αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανοιχτή Ρωσία» που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v