Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Δ. Όχθη

Δύο από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν ανήκαν στην ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, διευκρίνισε η αστυνομία του Ισραήλ. Κορυφώνεται η αμερικανική ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας.

Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Δ. Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, με τις ισραηλινές αρχές να κάνουν λόγο για μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Τρεις άνδρες έπεσαν «μάρτυρες» από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Τζάμπα, μια μικρή πόλη νότια της Τζενίν, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου, το οποίο διευκρίνισε ότι ήταν 22, 25 και 26 ετών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ χαιρέτισε τις ενέργειες της αστυνομίας, η οποία «εξουδετέρωσε απαίσιους τρομοκράτες που άνοιξαν πυρ εναντίον των υπερασπιστών μας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του.

Η ισραηλινή αστυνομία επεσήμανε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεών της συνόδευαν στρατιώτες οι οποίοι πραγματοποίησαν επιχείρηση στη Τζάμπα για να συλλάβουν ανθρώπους που φέρονται να διέπραξαν επιθέσεις εναντίον του στρατού σε αυτή την περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Δύο από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν ανήκαν στην ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, διευκρίνισε η αστυνομία.

«Στη διάρκεια της επιχείρησης ερρίφθησαν πυρά από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι καταζητούμενοι εναντίον των μελών της αστυνομίας συνόρων», πρόσθεσε. Οι ισραηλινές δυνάμεις «απάντησαν πυροβολώντας και σκότωσαν τους τρεις άνδρες στο αυτοκίνητο».

«Ένας αριθμός όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών εντοπίστηκαν στο όχημά τους», πρόσθεσε η αστυνομία.

Από την πλευρά του ο Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για μια «ειδεχθή δολοφονία».

Η επιχείρηση αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες αφού οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στη Τζενίν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους, μέλη ένοπλων οργανώσεων, περιλαμβανομένου του μέλους της Χαμάς που φέρεται ότι είχε σκοτώσει δύο Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη στις 26 Φεβρουαρίου.

Σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένα 14χρονο αγόρι, που τραυματίστηκε την Τρίτη στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής του ισραηλινού στρατού, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η κλιμακούμενη βία στη Δυτική Όχθη ενδέχεται να αποσπάσει την προσοχή του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον από τις δραστηριότητες του Ιράν, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ένα μήνυμα το οποίο σκοπεύει να μεταφέρει σήμερα στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο Όστιν καθυστέρησε την άφιξή του στο Ισραήλ και η κυβέρνηση επέμεινε να αλλάξει η τοποθεσία των συναντήσεων που θα έχει, καθώς αναμένονται νέες κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα.

«Ο υπουργός Όστιν είναι απολύτως ικανός να συζητήσει και για τα δύο θέματα (τη Δυτική Όχθη και το Ιράν)», επεσήμανε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω του ευαίσθητου θέματος.

Όμως η ενασχόληση του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη «μειώνει την ικανότητά μας να επικεντρωθούμε στη στρατηγική απειλή που υπάρχει τώρα και η οποία είναι οι επικίνδυνες πρόοδοι του Ιράν στον πυρηνικό τομέα και η συνεχιζόμενη περιφερειακή και διεθνής επιθετικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Όστιν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ και τον Νετανιάχου κοντά στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Ο φόνος δύο Ισραηλινών αδελφών στις 16 Φεβρουαρίου πυροδότησε επίθεση Εβραίων εποίκων εναντίον του χωριού Χουάρα, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και πυρπολήθηκαν δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, μια έκρηξη βίας την οποία ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός του στρατού χαρακτήρισε «πογκρόμ».

Τα επεισόδια αυτά προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκες, οι οποίες εντάχθηκαν μετά και τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Χουάρα θα πρέπει «να σβηστεί» από τον χάρτη. Αργότερα ο Σμότριτς απέσυρε εν μέρει το σχόλιό του.

Την Κυριακή ο Νετανιάχου προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού ήταν «ανάρμοστες».

«Οι λεκτικές διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν περισσότερα για να αποκλιμακωθεί η βία είναι κενές, αν δεν γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Μικ Μαλρόι Αμερικανός πρώην υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή.

Από την αρχή του έτους οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 70 Παλαιστίνιους, μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά. Την ίδια περίοδο 13 Ισραηλινοί και μία Ουκρανή έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v