Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για επαναλειτουργία των πρεσβειών εντός δύο μηνών, υπεγράφη στην Κίνα μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων.

Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις, σε μια κίνηση που πιθανότατα θα αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ δύο γεωπολιτικών αντιπάλων στον Περσικό Κόλπο, που έχουν προκαλέσει αναταραχές στις αγορές πετρελαίου.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για επαναλειτουργία των πρεσβειών εντός δύο μηνών, υπεγράφη στην Κίνα μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί και του Σαουδάραβα ομολόγου του, ανέφερε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν τη συμφωνία.

«Η διασάφηση των παρεξηγήσεων και η εστίαση στο μέλλον των σχέσεων Τεχεράνης-Ριάντ θα προάγει σίγουρα την περιφερειακή ασφάλεια και θα αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου», ανέφερε ο Σαχμανί, σύμφωνα με το IRNA.

Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιφερειακής αναδιάταξης που έχει δει αρκετούς παλιούς εχθρούς να αποκαθιστούν ή να σφυρηλατούν νέους δεσμούς.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν το 2016, μετά την επίθεση στην πρεσβεία της Τεχεράνης. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για περισσότερο από ένα χρόνο, για να μειώσουν τις εντάσεις που οδήγησαν σε επιθέσεις σε υποδομές πετρελαίου και πυροδότησαν πολέμους στη Συρία και την Υεμένη.

Οι συνομιλίες είχαν σταματήσει τον Δεκέμβριο αφού η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ριάντ ότι χρησιμοποιεί δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια για να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, αναφέρει το AP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v