Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Adani: Πουλά μερίδιο $450 εκατ. για να ελαφρύνει το χρέος του

Εν αναμονή της έγκρισης κορυφαίων διεθνών τραπεζών. Στόχος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον όμιλο του Ινδού δισεκατομμυριούχου, ύστερα από καταγγελίες για απάτες και χειραγώγηση μετοχών.

Adani: Πουλά μερίδιο $450 εκατ. για να ελαφρύνει το χρέος του

Ο Gautam Adani επιδιώκει να πουλήσει μερίδιο περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων στην τσιμεντοβιομηχανία του, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για μείωση χρέους και αποκατάσταση της τρωθείσας επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τον όμιλό του.

Τρία άτομα με άμεση γνώση του σχεδίου, γράφουν οι Financial Times, δήλωσαν ότι ο Adani την Πέμπτη υπέβαλε επίσημο αίτημα στους διεθνείς δανειστές του για πώληση του του 4-5% της ηγέτιδας Ambuja Cement.

Ο Ινδός μεγιστάνας, που κατέχει το 63% της Ambuja Cement, δεν έχει αποκαλύψει ποιος θα είναι ο αγοραστής, προσθέτουν οι πηγές, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Η κίνηση έρχεται μετά από έκθεση της αμερικανικής εταιρείας short seller Hindenburg Research που ισχυρίστηκε ότι ο ινδικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες επί πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν 145 δισ. δολάρια από την αξία των εισηγμένων εταιρειών του.

Ο όμιλος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και υποστήριξε ότι η εξυπηρέτηση του καθαρού χρέους 24 δισ. δολαρίων δεν θα βρει εμπόδια.

Εάν προχωρήσει, η πώληση μετοχών της Ambuja θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου στο πλαίσιο του εγχειρήματος ελάφρυνσης χρέους.

Ο όμιλος έχει εξοφλήσει δάνεια αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων από τότε που κυκλοφόρησε η έκθεση short-seller, στα τέλη Ιανουαρίου. 

Τη χρηματοδότηση, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, έχει παράσχει μια κοινοπραξία 14 διεθνών τραπεζών, με επικεφαλής τις Barclays, Standard Chartered και Deutsche Bank.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v