Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πώς επενδύουμε μέσα στην κρίση της SVB

Τις επενδυτικές επιλογές μετά το ξέσπασμα της κρίσης με τις πτωχεύσεις αμερικανικών τραπεζών καταθέτει ο οίκος. Ποιες τοποθετήσεις συστήνει και ποιες απορρίπτει.

UBS: Πώς επενδύουμε μέσα στην κρίση της SVB

Οι κινήσεις που έγιναν αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας συστημικής κρίσης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ επισημαίνει η UBS σε ανάλυσή της για τις εξελίξεις στην SVB.

Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κλασικά σημάδια μετάδοσης, όπως το άγχος στη διατραπεζική αγορά. Εν τω μεταξύ, τα 620 δισ. δολάρια των εκτιμώμενων μη πραγματοποιηθεισών ζημιών (σ.σ. οι ζημιές που θα είχαν οι τράπεζες στις ΗΠΑ αν προχωρούσαν σε ρευστοποίηση των ομολόγων που κατέχουν σε τρέχουσες τιμές) συγκρίνονται με τα συνολικά ίδια κεφάλαια 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο και τις συνολικές πραγματοποιηθείσες ζημίες πέρυσι ύψους 31 δισ. , σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας αντιπροσωπεύει το 15% του δείκτη MSCI ACWI και η UBS τάσσεται ουδέτερη σε αυτόν σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος δηλώνει ουδέτερος ως προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ διατηρεί αρνητική άποψη για τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, τους πιστωτικούς κινδύνους και την αύξηση της .

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι πιστεύει ότι οι αντίθετοι άνεμοι στον τομέα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να διατηρήσουν τον δείκτη κάλυψης ρευστότητάς τους πάνω από 100%, διαθέτοντας αρκετά υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τείνουν να κατέχουν σημαντικές ποσότητες αμερικανικών ομολόγων.

Οι τράπεζες επιτρέπεται να διατηρούν αυτά τα ομόλογα σε λογαριασμούς «Διαθέσιμα προς πώληση» και «Διακρατούμενα μέχρι τη λήξη» στο κόστος και δεν απαιτείται να αναγνωρίζουν αμέσως ζημίες αποτίμησης εάν τα ομόλογα χάσουν την αξία τους. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αποκρυσταλλώσουν ζημιές εάν έχουν σημαντικές εκροές καταθέσεων που πρέπει να καλυφθούν. Ωστόσο, τέτοιες εκροές θα μπορούσαν επίσης να αναχαιτιστούν με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αν και αυτό θα μείωνε τα κέρδη. Επιπλέον, η αξία των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών θα συρρικνωθεί εάν πέσουν τα επιτόκια.

Η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι οι αυξήσεις της Fed έχουν συνέπειες, ακόμα κι αν η οικονομία έχει αντέξει μέχρι στιγμής. Οι ανησυχίες για τα τραπεζικά κέρδη και τους ισολογισμούς ενισχύουν επίσης το αρνητικό κλίμα για τις αμερικανικές αγορές μετοχών. Αν και οι επενδυτές θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι η SVB θα πρέπει να είναι περιορισμένος κίνδυνος, πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης προοπτική για τους επόμενους έξι έως 12 μήνες δεν έχει αλλάξει πραγματικά, με πολύ εύλογα σενάρια, τόσο οι ήπιες όσο και οι σκληρές προσγειώσεις.

Πώς επενδύουμε;

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ παραμένουν η λιγότερο προτιμώμενη επιλογή, σύμφωνα με την UBS σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συνιστά στους επενδυτές που έχουν στάθμιση πάνω από το σημείο αναφοράς σε τράπεζες ανά τον κόσμο (15% του MSCI ACWI) να επανεξετάσουν την έκθεσή τους. Αντίθετα, προτιμά τη μετάβαση της υπερβολικής έκθεσης σε πιο αμυντικές περιοχές, δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ. Προτιμούμε τον παγκόσμιο τομέα των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου η σχετική δυναμική κερδών είναι θετική και ενισχύεται, σημειώνει.

Επιπλέον, επί του παρόντος ευνοούμε επιλογές υψηλής ποιότητας σε ότι αφορά επενδύσεις σταθερού επιτοκίου. Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις στο σταθερό εισόδημα παραμένουν ελκυστικές, ιδιαίτερα σε σχέση με ευκαιρίες σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Η ζήτηση των επενδυτών για έκθεση σταθερού εισοδήματος έχει επίσης αυξηθεί. Διατηρούμε μια προτίμηση για εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας (HG) και επενδυτικού βαθμού (IG). Σε ότι αφορά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η κερδοφορία στις ανεπτυγμένες οικονομίες υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων στο μέλλον και έχουμε μια λιγότερο προτιμώμενη στάση, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v