Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισό αιώνα θα χρειαστεί η Γερμανία για να φτιάξει τον στρατό της

Πολύ αργά εξελίσσονται τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ καταγγέλλεται ότι δεν έχει διατεθεί ούτε... ευρώ από το ταμείο των 100 δισ. ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Μισό αιώνα θα χρειαστεί η Γερμανία για να φτιάξει τον στρατό της

Η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας θα απαιτήσει 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εάν συνεχιστεί με τον σημερινό υποτονικό ρυθμό της, σύμφωνα με ετήσια έκθεση για την κατάσταση της Bundeswehr.

Η Eva Högl, η κοινοβουλευτική επίτροπος για τις ένοπλες δυνάμεις, γράφουν οι Financial Times, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα που εμποδίζουν την τόσο αναγκαία αναβάθμιση της Bundeswehr. Στην έκθεσή της 170 σελίδων που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη, χαιρέτισε πέρυσι την ανακοίνωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που περιελάμβανε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και επαίνεσε τις αποφάσεις για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, ελικοπτέρων μεταφοράς και οπλισμένων drones.

Αλλά η Högl συμπλήρωσε ότι αν και κάποιος νέος εξοπλισμός ήταν καθ' οδόν, το 2022 «ούτε ένα σεντ δεν είχε φτάσει από το ειδικό ταμείο». Πρόσθεσε: «Εάν μείνουμε σε αυτό τον ρυθμό, θα χρειαζόταν περίπου μισός αιώνας μέχρι να αναβαθμιστεί πλήρως η τρέχουσα υποδομή της Bundeswehr».

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι 30 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν «δεσμευθεί συμβατικά», προσθέτοντας: «Και μόλις τα υλικά εισέλθουν... μπορούμε να τα πληρώσουμε».

Η Högl είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τα βαθιά προβλήματα με τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, επειδή «η λογική και σωστή» απόφαση του Βερολίνου να στείλει μια σειρά όπλων στο Κίεβο είχε δημιουργήσει κενά που αποδείχτηκε δύσκολο να καλυφθούν. 

Επανέλαβε μια προηγούμενη έκκληση για τριπλασιασμό του ειδικού ταμείου στα 300 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον ποσό δεν θα ήταν αρκετό για να αναπληρώσει τις σοβαρές ελλείψεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Δισεκατομμύρια ακόμη, πρόσθεσε, θα απαιτηθούν για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων πυρομαχικών, τα οποία δεν καλύπτονται από το ταμείο των 100 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να συμβαδίσει με την κατανάλωση βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία.

Η έκθεση Högl υπογράμμιζε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius, ο οποίος διορίστηκε τον Ιανουάριο, μετά την παραίτηση της επιρρεπούς σε γκάφες προκατόχου του Christine Lambrecht.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v