Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση υπό το βάρος της δικαστικής μεταρρύθμισης

Πρώτοι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου με την Ακροδεξιά. Ο υπ. Αμυνας προειδοποίησε με παραίτηση καθώς οι διαμαρτυρίες των εφέδρων πλήττουν την ασφάλεια της χώρας. Οι αντιδράσεις για την αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση συνεχίζονται.

Ισραήλ: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση υπό το βάρος της δικαστικής μεταρρύθμισης

Ρωγμές εμφανίστηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ προειδοποίησε ότι πιθανώς θα παραιτηθεί εάν προωθηθεί στο κοινοβούλιο χωρίς τροποποίηση η δικαστική μεταρρύθμιση, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στα μέλη του συνασπισμού αργά την Κυριακή ότι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, που ανήκει στο δικό του κόμμα Λικούντ, είπε πως επεκτείνονται οι απειλές των εφέδρων να μην εμφανιστούν για εκπαίδευση εξαιτίας του κυβερνητικού σχεδίου για το δικαστικό σύστημα, θέτοντας συγκεκριμένο κίνδυνο για την ασφάλεια, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης όπως τα Channel 12, Haaretz και Ynet.

Το κόμμα Λικούντ ανέφερε σε δήλωση ότι οι αναφορές για τον Γκαλάντ ήταν ανακριβείς, μεταδίδει το Bloomberg.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν δις εβδομαδιαίως κατά της μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα, ανατρέποντας τις δημοκρατικές πρόνοιες και ισορροπίες και αποτρέποντας την κυβερνητική λογοδοσία. Εν ολίγοις αποδυναμώνοντας τη δημοκρατία προκειμένου να αυξήσει τις κυβερνητικές εξουσίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποκτήσει υπερβολική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες - καίτοι μη εκλεγμένο όργανο.

Ο βουλευτής της συμπολίτευσης Σίμσα Ρόθμαν, μέλος του κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού που ηγείται της πρωτοβουλίας για αλλαγή του δικαστικού συστήματος, παρουσίασε αλλαγές στη δομή της αναθεώρησης για την επιτροπή επιλογής δικαστών. Η πρότασή του, όμως, απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κόμματος Γες Ατίντ, δήλωσε: «Εάν η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει την καταστροφή της οικονομίας μας, τη ζημιά στην ασφάλειά μας, την καταστροφή του διεθνούς καθεστώτος μας και, κυρίως, το ρήγμα ανάμεσα στον λαό μας, θα πρέπει να σταματήσει την αναθεώρηση. Και να έρθει σε συνομιλίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v