Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποζημιώσεις-μαμούθ $8,9 δισ. από την J&J για καρκινογόνες ουσίες σε παιδικό ταλκ

Επήλθε διακανονισμός μετά από μακρό δικαστικό σίριαλ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στα δικαστικά χρονικά -που θα καταβληθεί σε βάθος... 25ετίας.

Αποζημιώσεις-μαμούθ $8,9 δισ. από την J&J για καρκινογόνες ουσίες σε παιδικό ταλκ

Μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στα δικαστικά χρονικά θα αναγκαστεί να καταβάλει η Johnson & Johnson, μια από τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις εταιρείες προϊόντων υγείας στον κόσμο, εξαιτίας των χιλιάδων αγωγών που έχει δεχτεί για το εμβληματικό της προϊόν Baby Powder, που ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου.

Μετά από χρόνια δικαστικών ελιγμών, με αποκορύφωμα τον αμφιλεγόμενο ελιγμό πτώχευσης «Texas two-step» με τον οποίο προσπάθησε να εκφορτώσει την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στα θύματά της σε μια θυγατρική της, η εταιρεία δέχτηκε χθες Τρίτη να πληρώσει -σε διάρκεια 25 ετών- το ποσό των 8,9 δισ. δολαρίων, που υπερβαίνει την αρχική της πρόθεση για καταβολή 2 δισ. δολαρίων.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί στην Johnson & Johnson να έχει πρόσβαση στα εργαλεία πτώχευσης για την αντιμετώπιση της ευθύνης της αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει ένας από τους δικαστές που εξέτασε την παλαιότερη αίτηση πτώχευσης στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ.

Τι προβλέπει το σχέδιο διακανονισμού

Στο προτεινόμενο σχέδιο διακανονισμού που κατατέθηκε σε δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, η Johnson & Johnson (JNJ.N) συμφώνησε να πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι το ταλκ στην εμβληματική Baby Powder και άλλα προϊόντα της προκάλεσε καρκίνο, ανέφερε η εταιρεία. Το ποσό υπερβαίνει την αρχική προσφορά της J&J των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η LTL Management, θυγατρική της Johnson & Johnson, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Τρίτη 4 Απριλίου για δεύτερη φορά, με σκοπό να παρουσιάσει σε δικαστή το συντομότερο στις 14 Μαΐου ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα περιέχει τον προτεινόμενο διακανονισμό, ανέφερε η εταιρεία σε επίσημα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο.

To τεράστιο ποσό αφορά αποζημιώσεις σε τουλάχιστον 60.000 αιτούντες που συμφώνησαν με την πρόταση της εταιρείας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Reuters, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1970 στην εταιρεία ότι στο παιδικό της ταλκ (Baby Powder) εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο. H εταιρεία κατηγορήθηκε ότι έκανε οργανωμένη εκστρατεία για να αποκρύψει τα στοιχεία των ερευνών που έδειξαν ότι η ουσία που περιέχεται στο Baby Powder και Shower to Shower έχει προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών σε χιλιάδες γυναίκες.

«Η επίλυση του ζητήματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευσή μας να επηρεάσουμε βαθιά και θετικά την υγεία για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Erik Haas, αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J.

Tην αντίθεσή του με τον διακανονισμό εξέφρασε ωστόσο ο δικηγόρος Τζέισον Ίτκιν, του οποίου το δικηγορικό γραφείο χειρίζεται 10.000 υποθέσεις που αφορούν γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο μετά από χρόνια χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων της εταιρείας. Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι ο προτεινόμενος διακανονισμός είναι κακός για τα θύματα και ευελπιστεί να απορριφθεί από το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της είδησης, η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει άνοδο, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν θετική κατάληξη της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το 2023 θα σταματήσει να πουλάει το παιδικό ταλκ σε όλο τον κόσμο, δύο χρόνια μετά την απόσυρσή του από την αμερικανική αγορά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v