Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδική συνεδρίαση της Βουλής στην Ελβετία για το ντιλ Credit Suisse-UBS

Η κυβέρνηση προώθησε την εξαγορά με νόμο έκτακτης ανάγκης κι έτσι το κοινοβούλιο όπως και οι μέτοχοι δεν είχαν λόγο. Τι αναμένεται σε αυτή τη σπάνια συνεδρίαση.

Ειδική συνεδρίαση της Βουλής στην Ελβετία για το ντιλ Credit Suisse-UBS

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δημιουργία ελβετικού τραπεζικού μεγαθηρίου, οι Ελβετοί βουλευτές θα έχουν ειδική συνεδρίαση στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, προηγήθηκε η συμφωνία των υπουργών υπό τον πρόεδρο Alain Berset για να παράσχουν έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα (120 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα χρήματα των φορολογουμένων και να υποστηρίξουν την εξαγορά της Credit Suisse Group από τη UBS Group.

Ενώ το κοινοβούλιο μπορεί να κάνει λίγα για να εκτροχιάσει τη συμφωνία, οι βουλευτές είναι πιθανό να προσπαθήσουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους too-big-to-fail κανόνες και να ακολουθήσει νομική δράση κατά της διοίκησης της Credit Suisse. Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο ποια στελέχη μπορεί να στοχοποιηθούν, δεδομένου ότι η συγχώνευση αντιμετωπίστηκε με ελάχιστο ενθουσιασμό από το κοινό και ότι είναι έτος εκλογών.

Η κυβέρνηση προώθησε την εξαγορά με νόμο έκτακτης ανάγκης, έτσι το κοινοβούλιο -όπως και οι μέτοχοι- δεν είχαν λόγο. Ωστόσο, η συμφωνία περιελάμβανε δεσμεύσεις δημοσίων πόρων, επιτρέποντας στους βουλευτές να συγκαλέσουν ειδική συνεδρίαση.

Η συζήτηση γίνεται πιθανότατα περισσότερο για να σώσει το πολιτικό γόητρο των βουλευτών παρά για την ουσιαστική αλλαγή των πραγμάτων, αλλά οι βουλευτές έχουν την ευκαιρία να δυσκολέψουν την κυβέρνηση.

Είναι αρκετά σπάνιο το ελβετικό κοινοβούλιο -το οποίο συνήθως συνεδριάζει μόλις 12 εβδομάδες κάθε χρόνο- να προγραμματίζει μια ειδική συνεδρίαση που δεν συνδέεται με το κανονικό του χρονοδιάγραμμα. Αξιοσημείωτες περιπτώσεις περιλαμβάνουν εκείνες για τα μέτρα Covid και για την πτώχευση του εθνικού αερομεταφορέα Swissair το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v