Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία, εισβολή στη Louis Vuitton στο Παρίσι

Για 12η φορά στους δρόμους ενάντια στο συνταξιοδοτικό Μακρόν. Αύριο η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου. Κατάληψη στο άντρο του πλούτου, τα γραφεία της LVMH. Επεισόδια και τραυματίες.

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία, εισβολή στη Louis Vuitton στο Παρίσι

Δωδέκατη μέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία σήμερα Πέμπτη, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ύστερα από νέο διασυνδικαλιστικό κάλεσμα και με προοπτική να «συνεχιστούν με τη μία ή την άλλη μορφή».

Αύριο Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία του Συνταγματικού Συμβουλίου σχετικά με την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Μακρόν, εντούτοις τα συνδικάτα καλούν τους Γάλλους να κατέβουν ξανά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, τονίζοντας πως «η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θα γράψει το τέλος ενός κεφαλαίου, αλλά όχι του βιβλίου».

«Δεν είναι η τελευταία μέρα κινητοποίησης», προειδοποίησε η Σοφί Μπινέ, γενική γραμματέας της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT. Εξάλλου, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού έχει ήδη δοθεί για την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με τη CGT, στο Παρίσι διαδηλώνουν 400.000 άνθρωποι (42.000 σύμφωνα με τις αρχές), ενώ δεν λείπουν οι αψιμαχίες και τα επεισόδια. Στη Λιόν τραυματίστηκαν από αστυνομικά χτυπήματα ένας δημοσιογράφος και ένας διαδηλωτής, μεταδίδει η Liberation.

 

Σε πανεθνικό επίπεδο, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 380.000 διαδηλωτές έναντι 570.000 την προηγούμενη μέρα που διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις. Η CGT μίλησε για πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν τόνισε ωστόσο ότι ο νόμος θα δημοσιευθεί «μόλις επικυρωθεί» από τους σοφούς του Συμβουλίου. Από το απόγευμα της Πέμπτης απαγορεύοντας οι διαδηλώσεις μπροστά από το ίδρυμα, στην οδό de Montpensier, μεταδίδει η Le Monde.

Διαδηλωτές εισέβαλαν για λίγο στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton (LVMH) στο Παρίσι πριν ξεκινήσει η πορεία που οργανώνουν τα συνδικάτα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ρίχνοντας φωτοβολίδες στο κτίριο της... κυριλέ λεωφόρου Montaigne.

Οι πολέμιοι του σχεδίου για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 στοχεύουν όλο και περισσότερο σε σύμβολα του καπιταλισμού και των επιχειρήσεων στη Γαλλία, μεταδίδει το Bloomberg, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

Την προηγούμενη ημέρα κινητοποιήσεων, μικρές ομάδες ακτιβιστών εισέβαλαν σε κτίρια όπου στεγάζονται τα γραφεία της BlackRock και της Natixis.

«Προφανώς η κυβέρνησή μας αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, επομένως πρέπει να βρεθούν χρήματα από εκεί που υπάρχουν, όπως από τα δισεκατομμύρια εταιρειών σαν τη Louis Vuitton», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλεντιέ από το συνδικάτο Sud-Rail μετά την αποχώρησή του από το πολυτελές κτίριο.

Η κυβέρνηση Μακρόν επιμένει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ζωτική σημασία για την τόνωση των ποσοστών απασχόλησης και την ανάσχεση της συσσώρευσης ελλειμμάτων στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης και καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η αλλαγή των ορίων ηλικίας για την πλήρη σύνταξη θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους λιγότερο εύπορους, ενώ αντιπροτείνει άλλες επιλογές για την εξισορρόπηση του συστήματος, όπως οι υψηλότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.

Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν ρεκόρ την Πέμπτη, αφού η εταιρεία ανέφερε ισχυρές πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο, ιδίως μετά την επάνοδο των Κινέζων που βγαίνοντας από τα lockdown το... έριξαν σε πολυτελείς τσάντες και κοσμήματα.

Ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής της LVMH Μπερνάρ Αρνό έχει περιουσία που ξεπερνά το συμβολικό όριο των 200 δισ. δολαρίων, όπως έδειξαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Forbes, καθιστώντας τον ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Σήμερα Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 198 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v