ΔΝΤ: Νέα αναθεώρηση για το πρόγραμμα «διάσωσης» της Αργεντινής

Η ξηρασία και η ύφεση χτυπούν ανελέητα τη χειμαζόμενη οικονομία της λατινοαμερικανικής χώρας, θέτοντας για πέμπτη φορά σε ανασχεδιασμό το πακέτο των 44 δισ. δολ. Όλα τα σενάρια στο τραπέζι, φόβοι για πληθωρισμό 130%.

ΔΝΤ: Νέα αναθεώρηση για το πρόγραμμα «διάσωσης» της Αργεντινής

Η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανεξετάζουν το πρόγραμμα ύψους 44 δισ. δολαρίων για τη χώρα, καθώς η εκτεταμένη ξηρασία αναμένεται να επιφέρει ύφεση, σύμφωνα με εντεταλμένο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρει το Bloomberg.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές αναφορικά με την πέμπτη αναθεώρηση του μεγαλύτερου προγράμματος του ΔΝΤ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος του Ταμείου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, ενώ το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

 Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa συναντήθηκε με την αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ Gita Gopinath την Παρασκευή, στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του Ταμείου, όπου συζήτησαν τον οικονομικό αντίκτυπο της χειρότερης ξηρασίας στην Αργεντινή. Η εφημερίδα La Nacion ανέφερε την εξέλιξη νωρίτερα το Σάββατο.

Είναι ακόμη ένα πισωγύρισμα για το πρόγραμμα της Αργεντινής, που έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου το ΔΝΤ άλλαξε βασικό στόχο για τρίτη φορά από τότε που ξεκίνησε η συμφωνία πριν από περίπου έναν χρόνο, γράφει το Bloomberg. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι αξιωματούχοι ΔΝΤ και Αργεντινής μείωσαν το επίπεδο των αποθεματικών που έπρεπε να δημιουργηθεί φέτος στην κεντρική τράπεζα σε 2,6 δισ. δολάρια από 4,8 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Από τις 3 Απριλίου, όταν το ΔΝΤ δημοσίευσε την πλήρη έκθεσή του, οι αξιωματούχοι διατήρησαν τον βασικό στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ για φέτος. Η επίτευξη αυτού του στόχου «παραμένει ουσιώδης» για το πρόγραμμα, δήλωσε η Gopinath την 1η Απριλίου.

Προ ημερών, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Αργεντινής στο 0,2% του ΑΕΠ από 2% προηγουμένως, ενώ ιδιώτες οικονομολόγοι στο Μπουένος Άιρες προβλέπουν συρρίκνωση 4%. Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν 104% τον Μάρτιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι οικονομολόγοι της JPMorgan προβλέπουν πληθωρισμό 130% μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v