Τρίμηνη παράταση εξετάζει το ΥΠΕΝ για τις standalone μπαταρίες

Τα αιτήματα πολλών παικτών του χώρου ότι δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Η πιθανή παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο πήχης των 4,6 GW και οι υψηλές εγγυητικές.

Τρίμηνη παράταση εξετάζει το ΥΠΕΝ για τις standalone μπαταρίες

Τα μηνύματα των επενδυτών ότι οι προθεσμίες για τις standalone μπαταρίες συνολικής ισχύος 4,7 GW είναι πολύ σφικτές και καθιστούν δύσκολη τη συμμετοχή τους στη πρόσκληση, φαίνεται ότι εισακούστηκαν από το ΥΠΕΝ, που προσανατολίζεται σε παράταση και μάλιστα τρίμηνη για την υποβολή αιτημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ορόσημο της πρόσκλησης που κανονικά εκπνέει τη Τετάρτη 11 Ιουνίου εξετάζεται να μετατεθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κύμα από τα έργα θα μπει «στη πρίζα» στις αρχές του 2027. Και η καθυστέρηση μαζικής εμφάνισης μπαταριών στην ελληνική αγορά σημαίνει με τη σειρά της ότι οι περικοπές πράσινης ενέργειας το 2026 θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο της απόφασης, πέραν από τις υψηλές εγγυητικές επιστολές, τα αυστηρά όρια αντισυγκέντρωσης και τα κριτήρια επιλογής ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης των μπαταριών, είναι το σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τους επενδυτές.

Τα έργα που θα προκριθούν και θα αδειοδοτηθούν με διαδικασίες fast track, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση ετοιμότητας, ένα από τα τελευταία βήματα προτού «μπουν στην πρίζα», το πολύ εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες δεν είναι όλη η αγορά σύμφωνη με τη παράταση. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα στη πρόσκληση διαφωνούν με τη παράταση, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν για μεγαλύτερο χρόνο τα κόστη των αρκετά υψηλών εγγυητικών που έχουν καταθέσει.

Σημειωτέον ότι η αγορά των μπαταριών βρίσκεται και αυτή σε τροχιά «υπερθέρμανσης» όπως οι ΑΠΕ, με ορατό τον κίνδυνο κανιβαλισμού των έργων, καθώς στην ουρά του ΑΔΜΗΕ συσσωρεύονται πάνω από 24 GW αιτημάτων.

Αυτά όλα θα ανταγωνιστούν για να «καπαρώσουν» με fast track αδειοδοτικές διαδικασίες ηλεκτρικό χώρο που αντιστοιχεί στα 4,7 GW των μπαταριών της πρόσκλησης του ΥΠΕΝ.

Δηλαδή για τα έργα που πριμοδοτούνται από το υπουργείο με άδειες-εξπρές και μεταφράζονται σε επενδύσεις ύψους μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ, θα διαγκωνιστούν επενδυτικά σχέδια συνολικής ισχύος πέντε φορές μεγαλύτερη. Αν ποτέ μετουσιώνονταν όλα αυτά σε πραγματικά έργα, θα απορροφούσαν κεφάλαια άνω των... 10 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τις standalone μπαταρίες είναι εύλογο. Ως λύση, μπορεί να μην είναι ικανές να μηδενίσουν τις μαζικές πράσινες περικοπές που πλέον έχουν προσεγγίσει ή και ξεπεράσει το «ψαλίδι» που μπήκε για όλο το 2024, ωστόσο αποτελούν ένα πρώτο αντίδοτο για την εκθετική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Αρκεί όλα αυτά τα έργα να αποδειχθούν βιώσιμα και να αποφύγουν τον κίνδυνο κανιβαλισμού που καιροφυλακτεί και ενδέχεται να ανατρέψει στην πράξη τα «business plans» δεκάδων τέτοιων επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω έργα θα έρθουν να προστεθούν σε εκείνα των τριών διαγωνισμών για μπαταρίες συνολικής ισχύος 900 MW, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη όρους σύνδεσης, χωρίς να υπολογίζονται τα έργα αντλησιοταμίευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v