Στα ύψη η τιμή της μακαρονάδας στην Ιταλία!

Οι τιμές των ζυμαρικών εκτινάχθηκαν 16,5% τον Απρίλιο. Πού οφείλεται η άνοδος του αγαπημένου πιάτου, ενώ ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα.

Στα ύψη η τιμή της μακαρονάδας στην Ιταλία!

Είτε πρόκειται για ένα πιάτο με σπαγγέτι aglio e olio είτε για penne arrabbiata, η τιμή του αγαπημένου φαγητού της Ιταλίας εκτινάσσεται στα ύψη -αρκετά ψηλά για να δικαιολογήσει μια συνάντηση διαχείρισης κρίσης στην καρδιά της ιταλικής κυβέρνησης.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρηματικότητας της Ιταλίας, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Istat. Το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% ετησίως τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι τιμές για πιάτα ζυμαρικών στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικά ετησίως.

Οι αυξημένες τιμές λιανικής οφείλονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν πλέον αποθέματα ζυμαρικών που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο.

«Αυτό οφείλεται στη διάθεση των αποθεμάτων που παράγονται με υψηλότερο κόστος πρώτων υλών», δήλωσε ο πρόεδρος της Assoutenti Furio Truzzi, επικαλούμενος υψηλότερες τιμές σιταριού και ενέργειας.

Ακριβή η πίτσα στην Ιταλία, αν και φρέναραν οι τιμές για ντομάτες και ρεύμα

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να ανεβαίνει το κόστος παρασκευής της κλασικής ιταλικής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία. Τον Απρίλιο συνέχισε να αυξάνεται σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ακόμη κι αν οι τιμές για κάποια από τα συστατικά της φρέναραν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι τιμές για τα συστατικά και το ρεύμα που χρειάζονται για να φτιάξει κάποιος μία πίτσα αυξήθηκαν κατά 19% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι τιμές δεν ήταν τόσο υψηλές όσο τον Μάρτιο και σίγουρα δεν είχαν καμία σχέση με τις τιμές του Νοεμβρίου, όταν είχαν ενισχυθεί πάνω από 30%.

Ο δείκτης Pizza συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος ήταν 8,7% τον περασμένο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v