Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα στις short θέσεις πετρελαίου ενόψει ΟΠΕΚ+

ΟΠΕΚ και Σ. Αραβία κατηγορούν εδώ και καιρό τους κερδοσκόπους για τις άγριες διακυμάνσεις τιμών, με τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν να υπόσχεται ότι «θα τους προκαλέσει πόνο».

Αλμα στις short θέσεις πετρελαίου ενόψει ΟΠΕΚ+

Ο αριθμός των short θέσεων στο πετρέλαιο που ουσιαστικά στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα πέσουν έχει αυξηθεί ενόψει της επόμενης συνάντησης πολιτικής του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με αναλυτές, καθιστώντας πιο πιθανή μια αιφνιδιαστική απόφαση από τους παραγωγούς σε αυτές τις συνομιλίες.

Οι παγκόσμιοι «σορτάκηδες» στο πετρέλαιο ευελπιστούν να αποκομίσουν κέρδη εάν πέσουν οι τιμές, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία τα οποία δανείζονται με την ελπίδα να τα αγοράσουν πίσω πιο φθηνά. Αλλά όταν μια απροσδόκητη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκαλεί ράλι στον μαύρο χρυσό, τότε αντιμετωπίζουν απώλειες.

Ο ΟΠΕΚ και η κορυφαία παραγωγός Σαουδική Αραβία κατηγορούν εδώ και καιρό τους κερδοσκόπους για τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν να υπόσχεται ότι «θα τους προκαλέσει πόνο».

Αναλυτές της τράπεζας Standard Chartered ανέφεραν σε έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι οι βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές θέσεις στο αργό πετρέλαιο είναι πλέον τόσο πτωτικές όσο ήταν στην αρχή της πανδημίας το 2020 -όταν η ζήτηση και οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν, σύμφωνα με το Reuters.

«Πιστεύουμε ότι η τελευταία συσσώρευση σε short θέσεις αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο Ολι Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι οι κερδοσκόποι αύξησαν πρόσφατα τη short θέση τους σε αμερικανικό αργό και Brent κοντά στο επίπεδο πριν από τις 2 Απριλίου, όταν η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ εξέπληξαν την αγορά με μια αναπάντεχη ανακοίνωση περικοπών της παραγωγής.

Η κίνηση προκάλεσε άνοδο του αργού Brent κατά 6% στα σχεδόν 85 δολάρια το βαρέλι, όταν οι συναλλαγές ξανάρχισαν μετά το Σαββατοκύριακο στις 3 Απριλίου, αν και υποχώρησε τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι traders εστίασαν στην ανησυχία για τη ζήτηση και την οικονομική επιβράδυνση.

Ο Σαουδάραβας υπουργός ανέφερε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πόνο στους traders και τους είπε να «προσέξουν» λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η οποία επίσης θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που η αγορά θα είναι κλειστή.

Ο Χάνσεν είπε ότι τα σχόλια του Σαουδάραβα υπουργού υπογραμμίζουν «την τρέχουσα απογοήτευση για την αγορά και την επιρροή των ανοικτών πωλήσεων, που επέστρεψαν δυναμικά τον περασμένο μήνα».

Μετά την προειδοποίηση του υπουργού, ορισμένοι traders «μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις», πρόσθεσε ο Χάνσεν.

Ο Κρεγκ Ερλαμ από τη χρηματιστηριακή εμπορευμάτων OANDA, ωστόσο, είπε ότι οι short-sellers μπορεί να μπουν στον πειρασμό να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

«Η προοπτική μιας ακόμα "στιγμής πόνου" είναι φαινομενικά υπερβολική για να την αντέξουμε, αν και η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι πως μπορεί να συμβεί πάλι, δηλαδή οι traders μπορεί να μπουν στον πειρασμό να καλέσουν την μπλόφα του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v