Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυρίζει η Δύση την «πλάτη» στην Ουκρανία;

«Θα ενταχθεί στη Συμμαχία εφόσον πληροί όλα τα κριτήρια, όπως όλες οι άλλες χώρες», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Γυρίζει η Δύση την «πλάτη» στην Ουκρανία;

Η Ουκρανία δεν θα επωφεληθεί από προνομιακή μεταχείριση για τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν σκοπεύει να κάνει «ευκολότερη» την ένταξη του Κιέβου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι», δηλώνοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να πληροί όλα τα κριτήρια, όπως όλες οι άλλες χώρες. Συνεπώς δεν θα το κάνουμε αυτό εύκολο».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης «εντελώς ανεύθυνη» την ανάπτυξη των πρώτων ρωσικών πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία, αποτέλεσμα συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Λευκορώσου ομολόγου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δάνεισε το έδαφος της χώρας του στη Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν διατυπώνονται ενόψει της προσεχούς ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου.

Η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής, διευκρίνισε ήδη την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρότι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα γίνει «μέλος του ΝΑΤΟ σε μια δεδομένη στιγμή». Η πρόσκληση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης.

Η Συμμαχία επιθυμεί ωστόσο να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποδέχτηκε πρόσφατα τη Φινλανδία, η οποία έγινε επίσημα το 31ο μέλος της στις 4 Απριλίου.

Η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη το απαραίτητο πράσινο φως από δύο μέλη, την Τουρκία και την Ουγγαρία, και παραμένει επί του παρόντος στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v