Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Πρεμιέρα του νέου Συμβουλίου NATO-Ουκρανίας στο Βίλνιους

Τι αποφάσισε η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Ο γ.γ. αναμένει φιλόδοξες δεσμεύσεις των κρατών μελών για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ ως κατώτατο και όχι ως ανώτατο όριο.

Στόλτενμπεργκ: Πρεμιέρα του νέου Συμβουλίου NATO-Ουκρανίας στο Βίλνιους

«Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου NATO-Ουκρανίας στο Βίλνιους, με τον πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου, όπου η Ουκρανία και οι Σύμμαχοι θα διαβουλεύονται και θα αποφασίζουν για θέματα ασφάλειας σε ισότιμη βάση. Είπε ότι φιλοδοξία είναι η πρώτη συνεδρίαση αυτού του νέου Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, στο πλαίσιο της οποίας όμως η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στη συμμαχία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής και σημειώνουν πρόοδο», αλλά αντιμετωπίζουν σκληρές μάχες. Σ' αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, η αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία παραμένει ζωτικής σημασίας.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις νέες ανακοινώσεις των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Ολλανδίας και Δανίας για έναρξη εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 καθώς και της απόφασης Βρετανίας και ΗΠΑ για παράδοση πυραύλων αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Χαιρέτισε επίσης συνεισφορές και δεσμεύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής στο συνολικό πακέτο βοήθειας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία εργάζεται σ' ένα πολυετές πακέτο με σημαντική χρηματοδότηση.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους οι Σύμμαχοι θα λάβουν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας, μεταξύ άλλων με νέα περιφερειακά σχέδια. Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Σύμμαχοι «συνδέουν πλήρως τον σχεδιασμό για τη συλλογική μας άμυνα με τον σχεδιασμό για τις δυνάμεις, τις ικανότητές μας και τη διοίκηση και τον έλεγχό μας» και ότι το ΝΑΤΟ θα έχει πάνω από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνατοτήτων «για την υπεράσπιση κάθε ίντσας συμμαχικού εδάφους έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν ένα νέο μοντέλο εκ περιτροπής για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα, καθώς και σημαντική αύξηση των στόχων για πυρομαχικά μάχης. Ακόμη, αναθεώρησαν το Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής του ΝΑΤΟ, με μέτρα για τη συγκέντρωση της ζήτησης, την ενίσχυση των δυνατοτήτων και την αύξηση της διαλειτουργικότητας και της εναλλαξιμότητας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει από τους Σύμμαχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μια πιο φιλόδοξη δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις στο Βίλνιους, με το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες ως κατώτατο όριο και όχι ως ανώτατο όριο.

Η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ συζήτησε, τέλος, τις πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v