Ο ΟΗΕ μεταφέρει βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας

Είναι η πρώτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια από τον Ιανουάριο που εισέρχεται στην περιοχή Ιντλίμπ από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Ιντλίμπ.

Ο ΟΗΕ μεταφέρει βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας

Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε σήμερα στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών της βορειοδυτικής Συρίας, προερχόμενο από περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό, η πρώτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια στις περιοχές αυτές μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Είναι η πρώτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια από τον Ιανουάριο που εισέρχεται στην περιοχή Ιντλίμπ από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Ιντλίμπ.

Δέκα φορτηγά γεμάτα με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) διέσχισαν την πόλη Σαρακέμπ, που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, και εισήλθαν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές όπου η βοήθεια θα αποθηκευτεί σε κέντρα κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Το WFP ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου ότι πρέπει να μειώσει σχεδόν στο ήμισυ τη βοήθειά του προς τους Σύρους που χρειάζονται βασική επισιτιστική βοήθεια, ελλείψει οικονομικών μέσων.

Ο ΟΗΕ έγραψε στο Twitter ότι η σημερινή αυτοκινητοπομπή ήταν η 11η που διέσχισε τη βορειοδυτική Συρία "μέσω" των εσωτερικών διαβάσεων.

Σχεδόν όλη η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ μεταφέρεται από την Τουρκία προς τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Τσαμ (HTS) στη βορειοδυτική Συρία μέσω του σημείου διέλευσης Μπαμπ αλ-Χάουα, σύμφωνα με την απόφαση 2672 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ένα άλλο μέρος της βοήθειας μεταφέρθηκε μέσω των εσωτερικών διαβάσεων.

Παρότι η Δαμασκός δεν ελέγχει τα σημεία διέλευσης, ο ΟΗΕ χρειάζεται την έγκρισή της προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη βορειοδυτική Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση δέχτηκε να ανοίξει δύο άλλα συνοριακά σημεία διέλευσης με την Τουρκία προσωρινά μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο στον απόηχο του δράματος αυτού, ο αρχηγός της HTS, ο Αμπου Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, είχε αρνηθεί η βοήθεια να φθάνει από τα εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασαρ αλ-Ασαντ.

Σχεδόν το ήμισυ της επαρχίας Ιντλίμπ και όμοροι τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπίου και της Λαττάκειας ελέγχονται από την HTS και άλλες ομάδες ανταρτών με μικρότερη επιρροή.

Στην περιοχή, όπου διαμένουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι -- οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι -- εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός από τον Μάρτιο του 2020, μετά μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών πυροβολικού μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστων, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων, εκ των οποίων και άμαχοι.

Παρά τις επανειλημμένες αυτές παραβιάσεις, η εκεχειρία τηρείται γενικότερα.

Ο πόλεμος στη Συρία που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, έχει προκαλέσει τον θάνατο μισού και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων και τον εκτοπισμό αρκετών εκατομμυρίων Σύρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v