Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν τη δουλειά τους

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ζητά κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Σε κρίσιμο σημείο η παγκόσμια οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ελέγξουν τον πληθωρισμό, προσθέτει. «Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κόστος».

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν τη δουλειά τους

Το όργανο-ομπρέλα των κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ζητά περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς οι χώρες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Οπως σημειώνει το Reuters, παρά την αμείλικτη άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους 18 μήνες, ο πληθωρισμός σε πολλές κορυφαίες οικονομίες παραμένει επίμονα υψηλός, ενώ το άλμα στο κόστος δανεισμού προκάλεσε τις πιο σοβαρές τραπεζικές καταρρεύσεις από την οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια.

"Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Οι αυστηρές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν", δήλωσε ο Agustin Carstens, γενικός διευθυντής της BIS, στην ετήσια έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε σήμερα Κυριακή.

"Εχει παρέλθει ο χρόνος που επιδιώκαμε με εμμονή τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Η νομισματική πολιτική πρέπει τώρα να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών".

Ο Claudio Borio, επικεφαλής της νομισματικής και οικονομικής μονάδας της BIS, πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί τώρα μια «πληθωριστική ψυχολογία», αν και οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων στη Βρετανία και τη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν για «να γίνει η δουλειά» όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο, οι προκλήσεις τους είναι μοναδικές για τα πρότυπα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά που, σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μια άνοδος του πληθωρισμού συνυπάρχει με εκτεταμένες χρηματοοικονομικές ευπάθειες.

Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο ισχυρότερη και παρατεταμένη είναι η απαιτούμενη αυστηροποίηση της πολιτικής, αναφέρει η έκθεση της BIS, προειδοποιώντας ότι η πιθανότητα περαιτέρω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα είναι πλέον «σημαντική».

Εάν τα επιτόκια φτάσουν στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 1990, η συνολική επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους για τις κορυφαίες οικονομίες, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, θα ήταν η υψηλότερη στην ιστορία, είπε ο Borio.

"Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η δουλειά τους - να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών", είπε στο Reuters. «Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κόστος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v