Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η G7 κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο $50 δισ. στην Ουκρανία

Τα χρήματα αντλούνται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G7.

Η G7 κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για δάνειο $50 δισ. στην Ουκρανία

Οι διαπραγματευτές της G7 κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο αντλείται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες, δήλωσαν δύο άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

«Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία... αλλά φυσικά χρειάζεται επίσημη έγκριση από τους ηγέτες της G7», δήλωσε αξιωματούχος στους Financial Times. «Δεν περιμένω από κανέναν ηγέτη... να την εμποδίσει», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται αργότερα σήμερα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 έξω από το Μπάρι της Ιταλίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ηγέτες βρίσκονταν "στα πρόθυρα ενός καλού αποτελέσματος" και ότι "ένα κοινό όραμα για την πορεία προς τα εμπρός" θα μπορούσε να ανακοινωθεί αργότερα εντός της ημέρας.

Σημαντικές αποφάσεις περιμένει ο Ουκρανός Πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα την Ιταλία, κυρίως την υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Μεγάλο μέρος (αυτής της συνόδου) θα αφιερωθεί στην Ουκρανία, στην άμυνά μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα. Αναμένουμε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σήμερα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Η Ουκρανία πρόκειται επίσης να υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τον Ζελένσκι να τονίζει: «Το κείμενο με τις ΗΠΑ θα είναι χωρίς προηγούμενο, όπως θα πρέπει να είναι για τους ηγέτες που στηρίζουν την Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε στο Telegram ότι στο περιθώριο της συνόδου της G7 θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι από τις συναντήσεις αυτές το Κίεβο αναμένει κυρίως αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία και την απόκτηση περισσότερων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.

με πληροφορίες από Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v