Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Visa και Mastercard αυξάνουν τις χρεώσεις σε εμπόρους

Κερδισμένες οι τράπεζες από τις επερχόμενες αυξήσεις των swipe fees, που θα επιφέρουν πρόσθετα τέλη άνω των 500 εκατ. δολαρίων. Πεδίο κέρδους λαμπρόν, όσο μάλιστα γενικεύεται η χρήση πιστωτικών καρτών. Διαψεύδει η Mastercard.

ΗΠΑ: Visa και Mastercard αυξάνουν τις χρεώσεις σε εμπόρους

Η Visa και Mastercard σχεδιάζουν να αυξήσουν τα τέλη που πληρώνουν πολλοί έμποροι λιανικής όταν δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πελατών.

Οι πρόσθετες χρεώσεις της Visa πρόκειται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν νέες χρεώσεις για εμπορικές πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Για τη Mastercard, νέα χρέωση για αγορές με πιστωτική κάρτα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Με τις αυξήσεις, οι έμποροι πιθανώς θα πληρώνουν πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε πρόσθετες χρεώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων CMSPI, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Οι διατραπεζικές προμήθειες έχουν αναχθεί σε επίμαχο ζήτημα τα τελευταία χρόνια. Ενώ η Visa και η Mastercard καθορίζουν τα ποσοστά για τις εν λόγω χρεώσεις, τις κάρτες τις εκδίδουν και τις προωθούν οι τράπεζες, που κρατούν και τα περισσότερα τέλη. Ακόμα κι αν ανέρχονται σε μόλις λίγα σεντς ανά αγορά, αυτά τα κόστη έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, οι οποίες συνήθως συνεπάγονται υψηλότερες διατραπεζικές προμήθειες σε σχέση με τις χρεωστικές.

Συνολικά, οι Αμερικανοί έμποροι κατέβαλαν πέρυσι ποσό ρεκόρ 160,7 δισ. δολαρίων για τα λεγόμενα swipe fees, αυξημένα κατά 16,7% από το 2021, σύμφωνα με δημοσίευση του Nilson Report.

Διαψεύδει η Mastercard

Ανακριβείς, ωστόσο, χαρακτηρίζει τις αναφορές της WSJ η Mastercard. Με αφορμή τα παραπάνω, η εταιρεία δηλώνει τα εξής: 

«Από την πλευρά της, η Mastercard δηλώνει ότι οι αναφορές της Wall Street Journal είναι ανακριβείς, καθώς η εταιρεία δεν έχει εφαρμόσει αυξήσεις στις προμήθειες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Επιπλέον, η αναφερόμενη υπηρεσία αφορά υπάρχουσα υπηρεσία την οποία προσφέρει η Mastercard στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – την τράπεζα του εκάστοτε εμπόρου, βοηθώντας τους να αποφύγουν την πιθανότητα απόρριψης συναλλαγών πάγιας εντολής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v