Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Αντιδράσεις τραπεζών για τον έκτακτο φόρο στα κέρδη

Η «αδικαιολόγητη τιμωρία» των τραπεζών μπορεί να περιορίσει τη χορήγηση δανείων στους καταναλωτές και τις εταιρείες, προειδοποιήσε το τραπεζικό λόμπι ΑΒΙ.

Ιταλία: Αντιδράσεις τραπεζών για τον έκτακτο φόρο στα κέρδη

Το ιταλικό τραπεζικό λόμπι ABI κάλεσε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να κάνει αλλαγές στον έκτακτο φόρο στα κέρδη των τραπεζών, λέγοντας ότι υπάρχουν ερωτήματα για τη νομιμότητα του μέτρου. 

Ο φόρος επί των τραπεζικών κερδών «εγείρει αμφιβολίες για τη συμβατότητά του με τις συνταγματικές αρχές», δήλωσε την Τρίτη η ABI σύμφωνα με δήλωση που ετοιμάστηκε για ακρόαση στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η δήλωση αντανακλά την απογοήτευση του κλάδου με την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι στα μέσα Αυγούστου να επιβάλει φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τις τράπεζες ότι έχουν καθυστερήσει να μεταφέρουν τα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια στους πελάτες.

Ο φόρος εξέπληξε τους επενδυτές και επιβάρυνε τις αποτιμήσεις των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας. Ο πρόεδρος της Intesa Sanpaolo δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η τράπεζα θα πληρώσει χαμηλότερα μερίσματα «αν έχουμε χαμηλότερα κέρδη».

Η ABI ανέφερε ότι η κίνηση της κυβέρνησης μπορεί να πλήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ιταλικές τράπεζες. Η «αδικαιολόγητη τιμωρία» των τραπεζών μπορεί να περιορίσει τη χορήγηση δανείων στους καταναλωτές και τις εταιρείες, σημείωσε. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ABI πρότεινε o έκτακτος φόρος να υπολογίζεται ως κόστος και να εκπίπτει απόοο τον συνολικό φορολογικό «λογαριασμό» των τραπεζών. 

Τόνισε επίσης ότι ο έκτακτος φόρος δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον αντίκτυπο που έχουν στα έσοδα και τα κεφάλαια των ιταλικών τραπεζών τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v