Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Microsoft: Πώς άλλαξε τις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τις «μεταλλάξεις» στη συμπεριφορά των χάκερ καταδεικνύει έρευνα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. «Ρώσοι, Ιρανοί, Κινέζοι και Βορειοκορεάτες κυβερνο-μισθοφόροι μάς κατασκοπεύουν και απειλούν τη δημοκρατία μας».

Microsoft: Πώς άλλαξε τις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει λιγότερο καταστροφικές και εστιάζουν περισσότερο σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζεται σε έκθεση της Microsoft που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση ψηφιακής άμυνας (MDDR) της αμερικανικής εταιρείας, οι κυβερνοεπιθέσεις των κρατών και των ιδιωτών που συνεργάζονται μαζί τους επικεντρώνονται κυρίως στην κατασκοπεία και όχι στην «καταστροφή του στόχου», όπως παλαιότερα.

Οι χάκερ που στηρίζονται από τη Μόσχα και την Τεχεράνη «αύξησαν τις δυνατότητές τους όσον αφορά τη λήψη» πληροφοριών, συνεχίζει η έκθεση. Επίσης, περίπου οι μισές ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών δικτύων σημειώθηκαν κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου και στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται.

Ο αμερικανικός κολοσσός υπογραμμίζει εξάλλου την αυξανόμενη σύνδεση των κυβερνοεπιθέσεων με την προπαγάνδα. Ο στόχος είναι η χειραγώγηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης «ώστε να αποδυναμωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί» των αντιπάλων τους, κυρίως με την εκμετάλλευση υπαρχόντων κοινωνικών ρηγμάτων. Υπό αυτή την άποψη, οι δραστηριότητες των Ρώσων στον κυβερνοχώρο αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να στοχοποιηθεί «οποιαδήποτε κυβέρνηση ή βασική υποδομή μιας χώρας που παρέχει πολιτική, στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία». Μολονότι το 48% των ρωσικών επιθέσεων επικεντρώνονταν σε στόχους στην Ουκρανία, το ένα τρίτο στρεφόταν κατά χωρών του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Πολωνία.

Αναφορικά με την Κίνα, η Microsoft αναφέρει ότι η δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο «αντικατοπτρίζει τους στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις εντάσεις με την Ταϊβάν. Πολλές από τις κινεζικές επιχειρήσεις, πάντως, «φαίνεται να συνδέονται με συλλογή πληροφοριών».

Η Βόρεια Κορέα, από την πλευρά της, φαίνεται ότι έχει ως στόχο «τη συλλογή πληροφοριών γύρω από τα πολιτικά σχέδια των αντιπάλων της, τις στρατιωτικές δυνατότητες των άλλων χωρών ώστε να βελτιώσει τις δικές της και την κλοπή κρυπτονομισμάτων για να χρηματοδοτήσει το κράτος».

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για τον αυξανόμενο συντονισμό των κρατών με χάκερ-ακτιβιστές αλλά και την αύξηση παγκοσμίως των μη κρατικών δραστών, τους οποίους αποκαλεί «κυβερνομισθοφόρους». «Η διόγκωση αυτής της αγοράς συνιστά πραγματική απειλή για τη δημοκρατία, την παγκόσμια σταθερότητα, την ασφάλεια και το διαδικτυακό περιβάλλον», τονίζεται στην έκθεση.

Τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνο-εγκληματικότητα

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη πως η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ήδη ως όπλο στα χέρια των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, με στόχο να βελτιώσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και τις στρατηγικές επιρροής τους, μέσω synthetic imagery.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει ταυτόχρονα σημαντικό εργαλείο για την επιτυχή άμυνα, την αυτοματοποίηση και την ενίσχυση πτυχών της κυβερνοασφάλειας, όπως η ανίχνευση απειλών, η απόκριση, η ανάλυση και η πρόβλεψη. Δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) να δημιουργούν πληροφορίες και προτάσεις φυσικής γλώσσας από πολύπλοκα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά ήδη τους αναλυτές να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επιτυχία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v