ΗΠΑ: Να στηρίξει το Ισραήλ ζητά από την Κίνα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία

Απογοητεύτηκα πολύ που το Πεκίνο δεν έδειξε καμία συμπάθεια προς το Ισραήλ, δήλωσε ο Τσακ Σούμερ. Οι εξελίξεις είναι φρικτές. Καλώ εσάς και τον κινεζικό λαό να σταθείτε στο πλευρό του ισραηλινού λαού και να καταδικάσετε αυτές τις δειλές και βίαιες επιθέσεις.

ΗΠΑ: Να στηρίξει το Ισραήλ ζητά από την Κίνα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, επέκρινε τη στάση της Κίνας η οποία ζήτησε να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» μετά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ.

«Απογοητεύτηκα πολύ, για να είμαι ειλικρινής, από την ανακοίνωση (…) που δεν έδειξε καμία συμπάθεια ούτε καμία στήριξη προς το Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο Σούμερ επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών γερουσιαστών στη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

«Οι εξελίξεις στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι φρικτές. Καλώ εσάς και τον κινεζικό λαό να σταθείτε στο πλευρό του ισραηλινού λαού και να καταδικάσετε αυτές τις δειλές και βίαιες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Η Κίνα επεσήμανε χθες, Κυριακή, ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε περισσότερους από 1.000 Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η κινεζική διπλωματία, που είχε μεσολαβήσει νωρίτερα φέτος για την προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να συμβάλει στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο από το 2014.

Κίνα και ΗΠΑ, που αντιπαρατίθενται σε σειρά θεμάτων, έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες διάλογο, με σειρά επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο, ενώ δεν έχει αποκλειστεί μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Στη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης ο Ουάνγκ ζήτησε από την Ουάσινγκτον «να διευθετήσει τις διαφορές της (με το Πεκίνο) με λογικό τρόπο».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να κατανοήσουν καλύτερα την Κίνα, να δουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις με περισσότερη αντικειμενικότητα και να διαχειριστούν τις υπάρχουσες διαφορές με πιο λογικό τρόπο», σημείωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στον Σούμερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v