Ρωσία: Παραμένει η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ με τρένο

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ που μεταφέρεται δια θαλάσσης στον κόσμο, λίγο πάνω από τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ελλείψεις αλλά και υψηλές τιμές καυσίμων τους τελευταίους μήνες, που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τους αγρότες στην περίοδο του θερισμού.

Ρωσία: Παραμένει η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ με τρένο

Η απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ρωσία στις εξαγωγές βενζίνης και τις διασυνοριακές πωλήσεις πετρελαίου ντίζελ μέσω τρένου παραμένει, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Την Παρασκευή η Ρωσία ήρε την απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ από αγωγούς μέσω λιμανιών, αίροντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών που είχε επιβάλει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας σε κυβερνητική σύσκεψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Νόβακ ανέφερε επίσης άλλα μέτρα, όπως η πλήρης επαναφορά των επιδοτήσεων σε διυλιστήρια πετρελαίου.

"Αυτό θα δώσει οικονομικά κίνητρα έτσι ώστε η εσωτερική αγορά να γεμίσει με καύσιμα και, ως αποτέλεσμα, θα βοηθήσει να διατηρηθεί η κατάσταση σταθερών τιμών στο χρηματιστήριο και στη λιανική".

Οι εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ είναι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, περίπου στα 35 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πέρυσι, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα μέσω αγωγών. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης το 2022.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στον κόσμο, λίγο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει ελλείψεις αλλά και υψηλές τιμές καυσίμων τους τελευταίους μήνες, που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τους αγρότες στην περίοδο του θερισμού.

Αφότου εισήχθη η απαγόρευση, οι χονδρικές τιμές ντίζελ στο τοπικό χρηματιστήριο έχουν μειωθεί κατά 21% και οι τιμές της βενζίνης κατά 10%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v