Μπορέλ: Ο αποκλεισμός της Γάζας δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί στις «βάρβαρες επιθέσεις» της Χαμάς, αλλά με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Ζήτησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Μπορέλ: Ο αποκλεισμός της Γάζας δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά από το Ομάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό το έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε, επίσης, ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των αμάχων και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν, επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής Αλ-Μαλίκι, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v