Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Scope: Θα αυξάνονται τα λουκέτα στην Ευρώπη ως το 2025

Οι μικρές επιχειρήσεις σε τομείς που είναι κυκλικοί και ευαίσθητοι, όπως το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, υπογραμμίζει ο οίκος.

Scope: Θα αυξάνονται τα λουκέτα στην Ευρώπη ως το 2025

Ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανάλυση της Scope Ratings που είδε το Reuters την Πέμπτη.

Οι μικρές επιχειρήσεις σε τομείς που είναι κυκλικοί και ευαίσθητοι, όπως το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, ανέφερε.

Οι δηλώσεις πτώχευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των χρεοκοπιών δεν έχει σταματήσει το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ενώ μέρος της αύξησης των χρεοκοπιών οφείλεται στις επιπτώσεις από το τέλος της κρατικής στήριξης στην πανδημία, οι αυξημένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, τα υψηλότερα επιτόκια και οι περιορισμοί στην αναχρηματοδότηση, είναι οι λόγοι που οι χρεοκοπίες δεν θα σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και τις αρχές του 2025, είπε η Scope.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν περίπου 8,2 δισ. ευρώ σε πρόσθετες πληρωμές τόκων για την αναχρηματοδότηση λήξεων το επόμενο έτος, υπογραμμίζει ο οίκος. Αυτό το επιπλέον κόστος σε τόκους, από τα διαρκώς υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, πρόκειται να αυξηθεί ξανά το 2025 και το 2026.

Σε ένα παρόμοιο υποθετικό σενάριο για το τραπεζικό χρέος, οι επιπλέον ετήσιοι τόκοι που καταβάλλονται το 2024 θα αυξηθούν σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.

«Είναι απίθανο ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει αρκετά προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, ώστε να προσφέρει οποιαδήποτε ανακούφιση από χαλαρότερη νομισματική πολιτική και χαμηλότερα επιτόκια πριν από το 2025», αναφέρει η ανάλυση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v