Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανθρωπιστική διάσκεψη» για τη Γάζα συγκαλεί ο Μακρόν

Στις 9 Νοεμβρίου, στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού. «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τη θυσία αμάχων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Ζητούνται εξηγήσεις για το ισραηλινό χτύπημα σε γαλλικά κτίρια και υπηρεσίες στη Γάζα.

«Ανθρωπιστική διάσκεψη» για τη Γάζα συγκαλεί ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί «ανθρωπιστική διάσκεψη» στο Παρίσι στις 9 Νοεμβρίου, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για εκεχειρία στην επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο την προστασία των αμάχων.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, μεταδίδει το Politico.

«Καλούμε για εκεχειρία γιατί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τη θυσία αμάχων», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετάνη.

Η ανακοίνωση του Μακρόν απηχεί πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για μια ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό.

Εξάλλου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ μετά το χτύπημα σε κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ζητήσαμε από τις ισραηλινές αρχές να γνωστοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση τα απτά στοιχεία που οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κανένας υπάλληλος ή Γάλλος πολίτης δεν ήταν παρών στο κτίριο την ώρα της επιδρομής.

Το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα βομβαρδίστηκε επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα Παρασκευή και προκλήθηκαν «σημαντικές ζημιές», αλλά δεν υπήρξαν θύματα στο προσωπικό καθώς το κτίριο είχε εκκενωθεί.

Η Λωρίδα της Γάζας —η οποία ελέγχεται από την μαχητική ομάδα της Χαμάς και φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους— βρίσκεται υπό «πλήρη πολιορκία» από το Ισραήλ εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, ως αντίποινα για τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, περισσότεροι από 9.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επίθεση από έδαφος και αέρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για ανθρωπιστική παύση εχθροπραξιών ώστε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τον θύλακα με «όλη τη δύναμή του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v