Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Απογοήτευση για τον αποκλεισμό υπηκόων μας στη Ράφα

Το αδιέξοδο στις διπλωματικές σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ-Χαμάς σημαίνει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι παραμένουν αποκλεισμένοι για δεύτερη ημέρα στο πέρασμα. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η ασφαλής διέλευση ανθρώπων και η ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε αξιωματούχος.

Βρετανία: Απογοήτευση για τον αποκλεισμό υπηκόων μας στη Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα δεν άνοιξε την Κυριακή παρά τις ελπίδες του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί ώστε να επιτραπεί σε περισσότερους Βρετανούς να διαφύγουν από τη Γάζα.

Το αδιέξοδο στις λεπτές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Χαμάς σημαίνει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι που περιμένουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου έχουν αποκλειστεί για δεύτερη ημέρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «ελπίζει ότι η διάβαση θα ανοίξει ξανά σήμερα» και ότι επιπλέον Βρετανοί πολίτες θα μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα.

Ωστόσο, το Φόρεϊν Όφις επιβεβαίωσε ότι ο βασικός συνοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός για ξένους υπηκόους την Κυριακή, αφού έκλεισε το Σάββατο μετά από μια προφανή διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για την απομάκρυνση τραυματισμένων ασθενών.

Η Ράφα είναι η μόνη διέλευση της Γάζας που δεν ελέγχεται από τους Ισραηλινούς και είναι επί του παρόντος το μοναδικό σημείο εξόδου για ξένους υπηκόους και η είσοδος για βοήθεια.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη που η διάβαση της Ράφα παραμένει προσωρινά κλειστή σήμερα».

Είπε ότι το υπουργείο «χρησιμοποιεί όλους τους διπλωματικούς διαύλους για να πιέσει για την επαναλειτουργία του σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους μας».

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η ασφαλής διέλευση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων όλων των ξένων υπηκόων, και η ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v