Ντρίμπλα Πούτιν: Υπό ποιους όρους ξεπαγώνει δεσμευμένα ξένα κεφάλαια

Διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος αποβλέπει στην αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει από τις δυτικές κυρώσεις. Κίνητρα σε ξένους επενδυτές.

Ντρίμπλα Πούτιν: Υπό ποιους όρους ξεπαγώνει δεσμευμένα ξένα κεφάλαια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές με κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί στη Ρωσία να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό και η αξία τους φθάνει το 1,5 τρισ. ρούβλια (15,3 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα επιτρέψει σε πολίτες «μη φιλικών» χωρών, όπως τους θεωρεί, να αγοράσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τους ειδικού «τύπου C» λογαριασμούς στην Ρωσία, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μπλοκαρισμένοι.

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει λογαριασμούς 100 δισ. ρουβλίων σε πρώτη φάση.

Το κείμενο του διατάγματος Πούτιν αναφέρει ότι εκδίδεται ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών και οργανισμών που αποκαλεί «μη φιλικές και αντιτιθέμενες στο διεθνές δίκαιο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v