Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στο ουράνιο, πάνω από $80 πρώτη φορά σε 15 χρόνια

Κερδοσκοπικό κρεσέντο στα futures για την ακατέργαστη μορφή yellowcake. Παιχνίδι προσδοκιών για αυξημένη ζήτηση λόγω διαταραχών της προσφοράς και ανησυχιών στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού. Ξυπνούν ορυχεία και πυρηνικοί αντιδραστήρες...

Ράλι στο ουράνιο, πάνω από $80 πρώτη φορά σε 15 χρόνια

Οι τιμές του ουρανίου ξεπέρασαν τα 80 δολάρια για πρώτη φορά σε περισσότερα από 15 χρόνια, λόγω της ανανεωμένης ζήτησης για πυρηνική ενέργεια και των ανησυχιών για επάρκεια εφοδιασμού και διαταραχών στην προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Nymex που παρακολουθούν συμβόλαια φυσικής αγοράς για μια ακατέργαστη μορφή ουρανίου, γνωστή ως yellowcake, έφτασαν τα 80,7 δολάρια, σε ένα ράλι που έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη, με κέρδη άνω του 130% από το 2020.

Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ από τότε που το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στρίμωξε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μειώσουν την πυρηνική ενέργεια.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, με τις χώρες να αναζητούν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρά την επικινδυνότητα,  ώστε να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μείγμα τους από τις στοχαστικές ΑΠΕ (που διακόπτονται) και τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ορισμένες εταιρείες κοινής ωφελείας στην Ευρώπη παρατείνουν τη ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων τους για να αντιμετωπίσουν την απώλεια αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη του πυρηνικού στόλου της Κίνας συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς.

Η αναβίωση των προοπτικών ζήτησης ήρθε σε μια περίοδο που οι βασικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν διαταραχές της προσφοράς και ανησυχίες επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού.

Αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον hedge fund και άλλων παικτών που στοιχηματίζουν στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια μέσω των μετοχών εξόρυξης και παραγώγων ουρανίου, αναφέρει το Bloomberg. Υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στην τιμή του ουρανίου στη spot αγορά και στα futures που γίνεται παιχνίδι και θεωρείται πιο σημαντική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένα κερδοσκοπικό ράλι τιμών, όπως περιγράφει η BMO Capital Markets Ltd.

«Οι τιμές στα συμβόλαια που κλείνουν εταιρείες κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να επιταχύνονται», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Colin Hamilton, διευθύνων σύμβουλος στην επενδυτική BMO. «Υπάρχει πολύ λίγη μη δεσμευμένη παραγωγή διαθέσιμη για την κάλυψη των ακάλυπτων απαιτήσεων».

Η Key Miner Cameco Corp. μείωσε τους στόχους παραγωγής της λόγω των προκλήσεων στις δραστηριότητές της στον Καναδά, ενώ ένα πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα διέκοψε τις αποστολές σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς. Υπάρχει επίσης ανησυχία στον κλάδο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σχετικά με την εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού που διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom Corp.

Οι υψηλότερες τιμές ουρανίου μπορεί τελικά να ωθήσουν τους παραγωγούς να επανεκκινήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση της Sprott Asset Management. Αυτόν τον μήνα η αυστραλιανή εξορυκτική Energy Ltd. ανακοίνωσε την επανεκκίνηση ενός έργου που είχε μπει στον πάγο πριν από μια 10ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v