Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόεδρος UBS: Φούσκα έτοιμη να σκάσει η αγορά ιδιωτικής πίστωσης

«Η φούσκα των assets μεγαλώνει. Χρειάζεται απλώς μια σπίθα για να πυροδοτηθεί η κρίση», δηλώνει ο Colm Kelleher. Η αγορά private credit τρέχει αλματωδώς, με πάνω από €1,6 τρισ. Οι αμφισβητίες και οι οπαδοί.

Πρόεδρος UBS: Φούσκα έτοιμη να σκάσει η αγορά ιδιωτικής πίστωσης

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher προειδοποίησε για αυξανόμενους κινδύνους στην αγορά ιδιωτικής πίστωσης, που συνεχίζει να αναπτύσσεται.

«Διαφαίνεται εξόφθαλμα μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων που μεγαλώνει», δήλωσε στο FT Global Banking Summit στο Λονδίνο. «Χρειάζεται απλώς μια σπίθα για να πυροδοτηθεί η κρίση εμπιστοσύνης».

Η ιδιωτική πίστωση (private credit) έχει γίνει ένα όλο και πιο περιζήτητο χρηματοδοτικό εργαλείο για εξαγορές εταιρειών, καθώς ο τραπεζικός τομέας έχει υποχωρήσει εν μέσω εκτίναξης επιτοκίων και μειωμένης επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη κινδύνων. Ορισμένες τράπεζες ανησυχούν γι' αυτή τη μετατόπιση, δεδομένου ότι η ανάληψη τέτοιων δανείων -και στη συνέχεια η πώλησή τους σε άλλους επενδυτές- αποτελεί ισχυρή πηγή εσόδων γι' αυτές.

Ο Kelleher είναι το τελευταίο ανώτατο στέλεχος που προειδοποιεί για αυξανόμενους κινδύνους. Στελέχη της Pimco δήλωσαν προ ημερών ότι η αγορά ιδιωτικής πίστωσης είναι υπορρυθμισμένη και στερείται διαφάνειας.

Όμως, μιλώντας στο Bloomberg λίγο μετά τα σχόλια του Kelleher, ο συνεπικεφαλής της Ares Management για την Ευρώπη Blair Jacobson εξέφρασε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.

«Δεν υπάρχει καμία φούσκα στην ιδιωτική πίστωση», είπε. «Υπάρχει πολύς χώρος για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση».

Η αγορά ιδιωτικών πιστώσεων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2015, αναπτύσσοντας μια βιομηχανία 1,6 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει παραδοσιακό άμεσο δανεισμό σε μικρότερες εταιρείες, χρηματοδότηση εξαγορών, καθώς και χρέος στους τομείς ακινήτων και υποδομών. Την περασμένη εβδομάδα, τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια παρείχαν δάνειο-ρεκόρ, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξουν την εξαγορά της Adevinta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v