Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές $185 εκατ. της Meta πούλησε ο Ζούκερμπεργκ

Επέστρεψε στις πωλήσεις για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ύστερα από άνοδο 172% της μετοχής. Μέρος των εσόδων κατευθύνεται σε επιστημονικές και πολιτικές δράσεις του ιδρύματος των $6,3 δισ. που διαχειρίζεται με τη σύζυγό του.

Mετοχές $185 εκατ. της Meta πούλησε ο Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πούλησε μετοχές της Meta Platforms για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, μετά την ταχεία ανάκαμψη του γίγαντα των social media από το ταραγμένο 2022.

Το ίδρυμα του συνιδρυτή της Meta καθώς και οι φιλανθρωπικές του οντότητες ξεφόρτωσαν τον Νοέμβριο περίπου 682.000 μετοχές, αξίας 185 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Είναι η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021 που εταιρείες που διαχειρίζονται την περιουσία του Ζούκερμπεργκ πωλούν μετοχές.

Η Meta σημείωσε άνοδο 172% φέτος έως τα τέλη Νοεμβρίου, ξεπερνώντας όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ πλην της Nvidia. Αυτό συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των εσόδων για τις δραστηριότητες του Ζούκερμπεργκ εκτός Meta, που περιλαμβάνουν venture capitals και επιστημονική έρευνα.

Την περασμένη δεκαετία ο Ζούκερμπεργκ πουλούσε τακτικά μετοχές της Meta, αλλά το 2022 δεν έδωσε ούτε μία, σε μια χρονιά με καταστροφικά τριμηνιαία αποτελέσματα που οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες διαγραφές μετοχών και τη χειρότερη ετήσια απόδοση της Meta από την αρχική της δημόσια προσφορά, το 2012.

Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού πλησιάζει τώρα τα υψηλά ρεκόρ του 2021, όταν ο Ζούκερμπεργκ καθώς και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative πούλησαν μετοχές άνω του 1 δισ. δολ. Ο 39χρονος μεγιστάνας εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 13% της Meta, με συνολική περιουσία 117,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Ζούκερμπεργκ και η 38χρονη σύζυγός του Πρισίλα Τσαν έχουν δεσμευτεί στο παρελθόν να διαθέσουν το 99% του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως η προώθηση της ισότητας και η θεραπεία ασθενειών. Περισσότερες από τις μισές πρόσφατες πωλήσεις μετοχών της Meta προήλθαν από μετοχές που ελέγχονται από το ομώνυμο ίδρυμά τους.

Eνα μικρό μέρος της πώλησης μετοχών - περίπου 19 εκατ. δολάρια - κατευθύνθηκε σε δράσεις του ιδρύματος για την κινητοποίηση ψηφοφόρων και την προώθηση μεταναστευτικής μεταρρύθμισης.

Πρόσφατα, το ίδρυμα δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 250 εκατ. δολάρια τη δημιουργία ενός κόμβου βιοϊατρικής έρευνας στο Σικάγο. Επίσης, έχει υποστηρίξει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης στο Σαν Φρανσίσκο και επενδύσεις για την εκπαίδευση προγραμματιστών λογισμικού στην Αφρική.

Το ίδρυμα, με έδρα την Καλιφόρνια, ιδρύθηκε το 2015 και έχει καθαρά περιουσιακά στοιχεία 6,3 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Meta έχει αυξηθεί πάνω από 200% από τότε που το ζεύγος δεσμεύτηκε πριν από οκτώ χρόνια να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του υπέρ δράσεων του ιδρύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v