Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Οι Magnificent Seven και οι εφιαλτικές μνήμες των «Nifty Fifty»

Όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ότι οι επτά υπερ-ηγέτες του S&P 500 δεν παρουσιάζουν εντελώς δικαιολογημένες υψηλές αποτιμήσεις. Η bear market του 1973 και η κρίση dot-com βγαίνουν από το χρονοντούλαπο και κρούουν τον κώδωνα του επενδυτικού κινδύνου.

Wall Street: Οι Magnificent Seven και οι εφιαλτικές μνήμες των «Nifty Fifty»

Τι κοινό έχουν οι μετοχές «Magnificent Seven» σήμερα με τις «Nifty Fifty» των αρχών της δεκαετίας του 1970; Περισσότερα απ' όσα θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της Wall Street.

Εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν ακραία επίπεδα συγκέντρωσης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, τα πολλαπλάσια κέρδη τους φαίνονται επίσης συγκρίσιμα, έδειξε πρόσφατα ο Torsten Slok της Apollo Global Management. Ο ίδιος συνέκρινε ακόμη τις Magnificent Seven με τον τομέα τεχνολογίας και πληροφοριών S&P 500 της εποχής dot-com και βρήκε κάποιες επιπλέον ομοιότητες, γράφει το Marketwatch.

Οι επενδυτές καλό θα είναι να αντλήσουν ό,τι μπορούν από το bear market των Nifty 50 στην τιμωρητική διετία 1973-1974, όταν ο S&P 500 SPX έχασε πάνω από 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, με τις μετοχές πολλών ηγετών της αγοράς να βυθίζονται ακόμη περισσότερο.

Το ζήτημα εάν οι υψηλές αποτιμήσεις τους ήταν ποτέ πραγματικά δικαιολογημένες παραμένει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μελετητών των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Όπως το βλέπει ο Slok, οι υψηλές αποτιμήσεις για τις Magnificent Seven θα πρέπει να κάνουν τους επενδυτές να σκεφτούν δύο φορές πριν επενδύσουν ευρύτερα στον S&P 500, δεδομένου ότι αυτές οι μετοχές αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής αγοραίας αξίας του δείκτη, σύμφωνα με την Bank of America.

«Η απόκλιση μεταξύ του S&P 7 και του S&P 493 συνεχίζεται… και οι επενδυτές που αγοράζουν στον S&P 500 σήμερα αγοράζουν επτά εταιρείες που έχουν ήδη αυξηθεί κατά 80% φέτος και έχουν μέση αναλογία τιμής προς κέρδη (ΡΤΕ) πάνω από 50», είπε ο Slok. 

«Οι αποτιμήσεις του S&P 7 αρχίζουν να μοιάζουν με τις Nifty 50 και την τεχνολογική φούσκα του Μαρτίου του 2000», συμπλήρωσε.

Γιατί πρέπει οι επενδυτές να ανησυχούν για την αποτίμηση; Επειδή, μακροπρόθεσμα, η αποτίμηση και οι μελλοντικές αποδόσεις τείνουν να συσχετίζονται αντιστρόφως.

Όσο υψηλότερη είναι η αποτίμηση σήμερα, τόσο πιο σιωπηλά θα είναι τα κέρδη με την πάροδο του χρόνου — αν και υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για να συνεχίσουν να ανεβαίνουν βραχυπρόθεσμα οι αποτιμήσεις.

Οι Nifty 50 ήταν ένα σύνολο μετοχών που εκτινάχθηκαν στα ύψη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μόνο για να καταρρεύσουν λίγο αργότερα, στην bear market του 1973-74.

Το επεισόδιο υποτίθεται ότι έκανε τους επενδυτές επιφυλακτικούς έναντι μετοχών με υπερβολικές αποτιμήσεις. Αλλά ό,τι διδάγματα πήραν τα ξέχασαν από τη στιγμή που ξεκίνησε η τρέλα των dot-com, δύο δεκαετίες αργότερα.

«Αφού η bear market του 1973-74 μείωσε την αξία των περισσότερων από τις Nifty 50, πολλοί επενδυτές ορκίστηκαν να μην πληρώσουν ποτέ ξανά πάνω από 30 φορές κέρδη για μετοχή», έγραψε ο Siegel.

Κατά τη διάρκεια της ακμής τους, οι μετοχές Nifty 50 ονομάζονταν συχνά μετοχές «μιας απόφασης», που σημαίνει ότι έπρεπε να αγοράζονται μόνο και να μην πωλούνται ποτέ. Δεδομένης της απόδοσης των Magnificent Seven τα τελευταία 15 χρόνια, η πώλησή τους σπάνια έμοιαζε με έξυπνη κίνηση εκ των υστέρων.

Αλλά για να προσδιορίσουμε εάν μια σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων είναι πραγματικά δικαιολογημένη, βοηθάει να δούμε γιατί τα ονόματα των Magnificent Seven είχαν τόσο καλή απόδοση φέτος.

Οι επτά εταιρείες απολαμβάνουν γενικά ισχυρούς ισολογισμούς, αξιόπιστες ταμειακές ροές και αυξανόμενες πωλήσεις. Υπέφεραν επίσης από μια τιμωρητική bear market το 2022. Τέλος, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι επτά γίγαντες με τα μεγαλύτερα οφέλη από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί στη Wall Street συμφωνούν ότι αξίζουν ένα υψηλότερο πολλαπλάσιο από τον δείκτη S&P 500.

Αλλά ο καθορισμός του ακριβούς premium είναι πολύ δύσκολος, κατά πρώτον διότι οι Magnificent Seven δεν είναι ιδιαίτερα ομοιογενείς μεταξύ τους. Ορισμένες απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από άλλα.

Για παράδειγμα, τα αναφερόμενα έσοδα της Nvidia αυξήθηκαν περισσότερο από 200% σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο, στα 18,1 δισ. δολάρια.

Ενας τόσο γρήγορος ρυθμός αύξησης εσόδων κάνει την αποτίμηση της εταιρείας να φαίνεται λογική, ακόμα κι αν δεν μπορέσει να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό αύξησης πωλήσεων για πάντα.

Εν τω μεταξύ, οι αποτιμήσεις για άλλα μέλη των Magnificent Seven, όπως η Tesla ή η Apple, είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν.

«Η Tesla ήταν καταπληκτική μετοχή, αλλά νομίζω ότι οι καλύτερες αποδόσεις βρίσκονται πίσω της», είπε ο Carlos Dominguez, CEO της Element Pointe Family Office.

Τέλος, ομάδα αναλυτών της BofA έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι, χάρη στις Magnificent Seven, οι αμερικανικές μετοχές ξεπερνούν σε απόδοση τις διεθνείς αντίστοιχες μετοχές, θυμίζοντας εποχές dot-com και Nifty 50.

Μερικά παραδείγματα μετοχών Nifty 50 είναι οι Philip Morris, Pfizer, Gillette, Coca-Cola, Merck, General Electric, Xerox, Polaroid κ.ά.

Στις Magnificent Seven συγκαταλέγονται οι Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Meta Platforms, Amazon και Tesla.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v