ΗΠΑ: Κόβουν τις βίζες σε Ισραηλινούς εξτρεμιστές της Δυτικής Οχθης

Αμεση ανάκληση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Το μέτρο, με άμεση ισχύ, αφορά όσους έχουν εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες εναντίον αμάχων, καθώς και μέλη της οικογένειάς τους.

ΗΠΑ: Κόβουν τις βίζες σε Ισραηλινούς εξτρεμιστές της Δυτικής Οχθης

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επιβάλει απαγόρευση ή άρση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοινώνοντας μια νέα πολιτική περιορισμού των θεωρήσεων, μεταδίδει το Reuters.

Οι περιορισμοί θα στοχεύουν όσους έχουν διαπράξει βίαιες ενέργειες ή έχουν προβεί σε πράξεις που παρεμποδίζουν βασικές ανάγκες ή περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες. Το μέτρο αφορά και τα μέλη της οικογένειας των εν λόγω ατόμων, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει ούτως ώστε να σταματήσει τη βία από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει αυξηθεί από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπογραμμίσαμε στην ισραηλινή κυβέρνηση την ανάγκη να κάνει περισσότερα για να λογοδοτήσουν εξτρεμιστές έποικοι που έχουν διαπράξει βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», είπε ο Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε στους αξιωματούχους η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη να αναλάβει δράση με βάση τις αρχές μας».

Οι πρώτες απαγορεύσεις βάσει της νέας πολιτικής θα επιβληθούν άμεσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι θα επηρεαστούν δεκάδες άνθρωποι.

Κάθε Ισραηλινός με αμερικανική βίζα που εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία θα ειδοποιηθεί ότι η βίζα του ανακαλείται, είπε ο Μίλερ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θέλουν το Ισραήλ να εκδιώξει άτομα που ευθύνονται για τη βία στη Δυτική Όχθη, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν δει ακόμη ένα τέτοιο βήμα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ισραηλινή ηγεσία για να καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων από εξτρεμιστικές επιθέσεις», προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v