Ερευνες υδρογονανθράκων στην Εσεκίμπο της Γουιάνας διέταξε ο Μαδούρο

Αμέσως μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση εκτάσεων της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προχωρά στην επόμενη κίνηση.

Ερευνες υδρογονανθράκων στην Εσεκίμπο της Γουιάνας διέταξε ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε τις κρατικές εταιρείες της χώρας να αρχίσουν «αμέσως» έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Εσεκίμπο της Γουιάνας, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ελλάδα, πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά, που η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου ο Μαδούρο κήρυξε τη νίκη σε δημοψήφισμα με θέμα το εάν θα διεκδικήσει την κυριαρχία στην περιοχή.

Ο Μαδούρο διέταξε επίσης τη δημιουργία τοπικών θυγατρικών από τις κρατικές εταιρείες της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA και της Corporación Venezolana de Guayana.

Την Κυριακή οι Βενεζουελάνοι ενέκριναν ένα δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Μαδούρο για να διεκδικήσει την κυριαρχία στην Εσεκίμπο.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τα δύο τρίτα της Γουιάνας, κλάπηκε όταν χαράχτηκαν τα σύνορα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Αλλά η Γουιάνα θεωρεί το δημοψήφισμα ένα βήμα προς την προσάρτηση.

Η Γουιάνα κατήγγειλε το δημοψήφισμα ως πρόσχημα για την προσάρτηση της γης. Είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο την Παρασκευή διέταξε τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια για να αλλάξει το status quo, έως ότου η επιτροπή μπορέσει να αποφανθεί επί των αξιώσεων των δύο χωρών, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια.

Υπήρχαν αναφορές ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχα την Κυριακή, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι απέφυγαν να συμμετέχουν. Η αποχή φάνηκε τόσο συντριπτική, που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατηγορηθεί ευρέως από αναλυτές για παραποίηση των αποτελεσμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βενεζουελάνοι είχαν «στείλει στον Μαδούρο ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» και πηγές από την κυβέρνηση της Γουιάνας είπαν στον Guardian ότι «ανακουφίστηκαν» από την εκπληκτικά χαμηλή προσέλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v