Νετανιάχου: Μας στηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά με τον Μπάιντεν διαφωνούμε

«Το Ισραήλ έλαβε πλήρη υποστήριξη για τη χερσαία επιχείρηση αλλά διαφωνούμε στο μεταπολεμικό τοπίο. Η Γάζα δεν θα γίνει "Χαμας-στάν" ούτε "Φαταχ-στάν", δεν θα την αφήσω στα χέρια τρομοκρατών», δηλώνει.

Νετανιάχου: Μας στηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά με τον Μπάιντεν διαφωνούμε

Το Ισραήλ απολαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ ως προς τους στρατιωτικούς στόχους του να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούν οι Παλαιστίνιοι μαχητές, αλλά οι δύο σύμμαχοι διαφωνούν για το μεταπολεμικό τοπίο στη Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μετά από εντατικό διάλογο με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον λαό του, λάβαμε πλήρη υποστήριξη για τη χερσαία επιχείρηση και για τον περιορισμό της διεθνούς πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου», είπε.

Επαναλαμβάνοντας ωστόσο την προηγούμενη άρνησή του να υποστηρίξει την επιστροφή της υποστηριζόμενης από τη Δύση Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Γάζα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Γάζα «δεν θα γίνει ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φατάχ-σταν». Σημειώνεται ότι η Φατάχ είναι η παράταξη του Αμπάς.

Το Ισραήλ «δεν μπορεί μετά την τεράστια θυσία των πολιτών και των μαχητών μας να αφήσει τη μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας στα χέρια όσων διακηρύσσουν, υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου.

Σε σχόλια που φαινομενικά στοχεύουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ «να επαναλάβει τα λάθη του Όσλο», αναφερόμενος στις Συμφωνίες του Όσλο της δεκαετίας του 1990 που θεωρούνταν ευρέως στο Ισραήλ ως αποτυχία, σημειώνουν οι Times of Israel.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αντίστοιχα χθες το βράδυ ότι διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τον Νετανιάχου, αν και υποστηρίζει το Ισραήλ και τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ προκάλεσε η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού που φέρεται να συνέκρινε τις Συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης οδήγησαν στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής και καθιέρωσαν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτονομία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), ο Νετανιάχου δήλωσε ότι από τότε που υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι παρόμοιος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, «αν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος αντέδρασε έντονα στη σύγκριση αυτή. Και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε τον Νετανιάχου: «Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το επίπεδο του κυνισμού του πρωθυπουργού, ο οποίος διεξάγει μια κακοήθη πολιτική εκστρατεία εν καιρώ πολέμου, με σκοπό να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες, να κατηγορήσει άλλους και να δημιουργήσει μίσος. Η χώρα αξίζει διαφορετική ηγεσία», τόνισε.

 

Ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Νετανιάχου που εξισώνουν τις Συμφωνίες του Όσλο με ό,τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου «επιβεβαιώνουν ότι διεξάγει πόλεμο εναντίον όλων των Παλαιστινίων».

«Λέμε στον Νετανιάχου ότι το Όσλο πέθανε κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης του, σαρώνοντας πόλεις, χωριά και τους καταυλισμούς μας από την Τζενίν μέχρι τη Ράφα», τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v