Κλίμα: Προσδοκίες για συμφωνία στο... και πέντε της COP28

Λίγο πριν το φινάλε της παγκόσμιας διάσκεψης ανατρέπεται ο προβληματισμός και εκφράζεται αισιοδοξία: Ολοταχώς για πιο φιλόδοξη συμφωνία ως προς τα ορυκτά καύσιμα, μετά από αρκετές γραφειοκρατικές στροφές.

Κλίμα: Προσδοκίες για συμφωνία στο... και πέντε της COP28

Οι τελικές διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα στο Ντουμπάι, τη στιγμή που ξαφνικά -αντίθετα με προηγούμενες εκτιμήσεις- αναδύεται περισσότερη αισιοδοξία ότι οι διαπραγματευτές είναι κοντά στη γεφύρωση των διχασμών για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Αξιωματούχοι που μιλούσαν σε πηγαδάκια γύρω από το κέντρο Expo, όπου διεξάγεται η COP, δεν έδωσαν λεπτομέρειες, μεταδίδει το Bloomberg, αλλά δήλωναν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Ένα πρώτο προσχέδιο συμφωνίας χθες Δευτέρα προκάλεσε επικρίσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν αντανακλούσε πρόοδο ως προς τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Διπλωμάτες επιδίδονται σε αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις ενώ ο οικοδεσπότης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθεί να μεσολαβήσει για ένα νέο προσχέδιο, που αναμένεται εντός ωρών.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αντιτίθενται στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δεδομένου ότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται απ' αυτήν. Απόψε, βάσει προγράμματος, αναμενόταν να κλείσουν οι εργασίες της του COP28.

Ο διευθύνων σύμβουλος της COP28 Αντνάν Αμίν, εξ απορρήτων του προέδρου της συνόδου Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, είπε στους δημοσιογράφους ότι βρισκόμαστε στα «πρόθυρα συμφωνίας».

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι είπε ότι το επόμενο προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας της συνόδου κορυφής COP28 θα περιέχει ισχυρότερη γλώσσα για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ύστερα από συνάντηση με άλλους βασικούς υπουργούς και την προεδρία των ΗΑΕ. Το κείμενο έχει ήδη ενισχυθεί για τα ορυκτά καύσιμα, πρόσθεσε, και έχει γίνει «πολλή προσπάθεια» για τις οικονομικές δεσμεύσεις.

Το κείμενο βρίσκεται «σε πολύ διαφορετικό σημείο σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν χθες», συμπλήρωσε.

Αντίστοιχη αισιοδοξία απέπνεαν και άλλοι αξιωματούχοι. Ο Καναδός υπουργός για το Κλίμα Στίβεν Γκιλμπό, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της COP28 Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, δήλωσε ότι ο στόχος για την παγκόσμια θερμοκρασία που τέθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού είναι ακόμα «απολύτως» ζωντανός.

Αντίστοιχα, βγαίνοντας από το περίπτερο των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε είπε ότι στις συζητήσεις «σημειώνεται πρόοδος».

«Χρειάζεται σοβαρή δουλειά μέχρι να φτιάξουμε ένα κείμενο στο οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε — αλλά θα υπάρξει ισχυρότερη γλώσσα για την προσαρμογή και τον μετριασμό», είπε.

Ακόμα κι αν προκύψει συμφωνία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η COP28 θα ολοκληρωθεί απόψε. Πρέπει να γραφτεί ένα νέο κείμενο, να εγκριθεί από νομικούς και να μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Στη συνέχεια, υπάρχει πολλή γραφειοκρατία μέχρι να συμφωνήσει η ολομέλεια και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί των κρίσιμων διατυπώσεων για τα ορυκτά καύσιμα, γράφει το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v