Eπίθεση με drone σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Ινδίας

Η πυρκαγιά στο τάνκερ υπό σημαία Λιβερίας, που συνδέεται με το Ισραήλ, κατασβέστηκε χωρίς απώλειες. Ωστόσο είναι η πρώτη αντίστοιχη επίθεση μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, «σε περιοχή όπου θεωρείται αυξημένη η απειλή από ιρανικά UAV».

Eπίθεση με drone σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Ινδίας

Εμπορικό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ινδίας, δήλωσε η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, στην πρώτη σχετική γνωστή επίθεση που καταγράφεται τόσο μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα αφού ξεκίνησε ο πόλεμος της Γάζας, γράφει το Reuters.

Η πυρκαγιά στο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας κατασβέστηκε χωρίς απώλειες στο πλήρωμα, σ' ένα περιστατικό 200 χλμ. νοτιοδυτικά της ινδικής πόλης Βεραβάλ. Αναφέρθηκαν μόνο κάποιες υλικές ζημιές και περιορισμένη εισροή υδάτων.

«Τέτοιου τύπου επιθέσεις στοχεύουν συνήθως σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στο παρελθόν έχουν χτυπηθεί κατά λάθος και πλοία που είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με το Ισραήλ», ανέφερε η Ambrey. «Το συμβάν εντοπίζεται εντός περιοχής όπου θεωρείται αυξημένη η απειλή από ιρανικά UAV».

Αξιωματούχος του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού είπε στο Reuters ότι απάντησε σε αίτημα για βοήθεια το πρωί του Σαββάτου.

«Η ασφάλεια του πληρώματος και του πλοίου έχει εξακριβωθεί. Το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στο σημείο για να παράσχει βοήθεια όπως απαιτείται», είπε ο αξιωματούχος ανωνύμως.

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI ταυτοποίησε το δεξαμενόπλοιο. Πρόκειται για το MV Chem Pluto, που μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία. Επικαλούμενο ινδικές πηγές, μετέδωσε ότι στο τάνκερ επέβαιναν περίπου 20 Ινδοί ναυτικοί.

 

Το χτύπημα ακολουθεί τις επιθέσεις με drone και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και οι οποίοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ως αποτέλεσμα, ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αλλάξουν πορεία και να οδηγούν τα πλοία τους στον περίπλου της Αφρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v