Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμμαχοι των ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στην Prosperity Guardian

Βρετανία και Ελλάδα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη ναυτική δύναμη, άλλες χώρες όμως... ξεγλιστρούν. Οι κρυφές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον, η κριτική στη στάση του Ισραήλ και ο φόβος να γίνουν «στόχος».

Σύμμαχοι των ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στην Prosperity Guardian

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήλπιζε να παρουσιάσει μια ισχυρή διεθνή απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, εγκαινιάζοντας μια νέα ναυτική δύναμη, αλλά μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της, πολλοί σύμμαχοι δεν θέλουν να συνδεθούν με αυτήν, δημόσια ή καθόλου, μεταδίδει το Reuters.

Δύο από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής που καταγράφηκαν ως συνεισφέροντες στην Επιχείρηση Prosperity Guardian -η Ιταλία και η Ισπανία- με δηλώσεις τους φαίνονται να αποστασιοποιούνται.

Το Πεντάγωνο λέει ότι η δύναμη είναι ένας αμυντικός συνασπισμός περισσότερων από 20 κρατών για να διασφαλίσει ότι μια κρίσιμη ναυτική διαδρομή θα παραμείνει ανοικτή. Αλλά σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τη συνεισφορά τους ή δεν έχουν επιτρέψει στις ΗΠΑ να το κάνουν. Αυτές οι συνεισφορές μπορεί να κυμαίνονται από την αποστολή πολεμικών πλοίων έως την απλή αποστολή ενός αξιωματικού.

Η απροθυμία ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ να συνδεθούν με την προσπάθεια αντανακλά εν μέρει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα. Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ, παρότι η διεθνής κριτική αυξάνεται και το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 21.000 Παλαιστίνιοι.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν πολύ ότι μέρος του εκλογικού τους σώματος θα στραφεί εναντίον τους», δήλωσε ο David Hernandez, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό κοινό είναι ολοένα και πιο επικριτικό απέναντι στο Ισραήλ και επιφυλακτικό μήπως παρασυρθεί σε μια σύγκρουση.

Πηγή που είναι εξοικειωμένη με τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι απαιτεί διεθνή απάντηση, ξεχωριστή από τη σύγκρουση που μαίνεται στη Γάζα.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι το σημείο εισόδου για τα πλοία που χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές να επιλέξουν τον γύρο της Αφρικής ως εναλλακτική, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος πλεύσης.

Η ναυτιλιακή Maersk ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επανεκκινήσει τις διελεύσεις της Ερυθράς Θάλασσας. Ωστόσο, η γερμανική Hapag Lloyd δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη και θα συνεχίσει να στέλνει πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι 20 χώρες έχουν εγγραφεί στη θαλάσσια ειδική ομάδα τους, έχουν ανακοινώσει τα ονόματα μόνο 12. «Θα επιτρέψουμε σε άλλες χώρες να αναβάλουν να μιλήσουν για τη συμμετοχή τους», είπε ο στρατηγός των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η Βρετανία, η Ελλάδα και άλλοι έχουν υιοθετήσει δημόσια την επιχείρηση των ΗΠΑ, αρκετοί που αναφέρονται στην ανακοίνωση των ΗΠΑ έσπευσαν να πουν ότι δεν εμπλέκονται άμεσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι θα στείλει πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών και όχι ως μέρος της επιχείρησης των ΗΠΑ. Η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση.

Η Ισπανία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian και αντιτίθεται στη χρήση μιας υπάρχουσας αποστολής της ΕΕ κατά της πειρατείας, της Atalanta, για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει τη δημιουργία μιας διαφορετικής αποστολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν εκδήλωσαν κανένα ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

Η δημόσια οργή για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εξηγεί την απροθυμία πολιτικών ηγετών. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Yougov έδειξε ότι ισχυρές πλειοψηφίες Δυτικοευρωπαίων -ιδιαίτερα η Ισπανία και η Ιταλία- πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι συμμετέχουσες χώρες να υποστούν αντίποινα των Χούθι. Η πηγή που γνωρίζει τη σκέψη της αμερικανικής κυβέρνησης λέει ότι αυτός ο κίνδυνος -αντί για τις διαφωνίες για το θέμα της Γάζας- οδηγεί ορισμένες χώρες να απομακρυνθούν από την προσπάθεια.

Αυτό φαίνεται να ισχύει για την Ινδία, η οποία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην επιχείρηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο Ινδό αξιωματούχο του στρατού. Η κυβέρνηση της χώρας ανησυχεί ότι η ευθυγράμμισή της με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να την καταστήσει περισσότερο στόχο.

Στην πραγματικότητα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του Κόλπου συμμετέχουν ήδη σε μία από τις πολλές στρατιωτικές ομάδες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων (CMF) των 39 εθνών. Η επιχείρηση Atalanta της ΕΕ συνεργάζεται ήδη σε «αμοιβαία σχέση» με τη CMF, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες που δεν εντάσσονται επίσημα στη θαλάσσια ειδική ομάδα της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν να συντονίσουν τις περιπολίες με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ενώ η Ιταλία -μέλος της Atalanta- δεν έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian, μια ιταλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ικανοποιημένος με τη συμβολή της Ιταλίας.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση να σταλεί μια φρεγάτα ως μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων ήταν ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της δύναμης και δεν απαιτούσε νέα κοινοβουλευτική άδεια.

Ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή υπό την κυβέρνηση Τραμπ, είπε ότι στόχος του Πενταγώνου με τη νέα ναυτική ομάδα φαίνεται να είναι να καταστήσει διεθνές ζήτημα οποιεσδήποτε μελλοντικές επιθέσεις των Χούθι και να διαχωρίσει το θέμα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. 

«Μόλις τα σκάφη στην Επιχείρηση Prosperity Guardian αρχίσουν να προστατεύουν την εμπορική ναυτιλία και δεχτούν επίθεση, (οι Χούθι) θα έχουν επιτεθεί στον συνασπισμό, όχι μόνο στις ΗΠΑ», είπε ο Μαλρόι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v