Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ρεκόρ για τα hedge funds που στοιχημάτισαν στο ρίσκο των καταστροφών

Στο 19,7% η απόδοση από τα στοιχήματα στα ομόλογα καταστροφών το 2023. Τα νέα δεδομένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον πληθωρισμό.

Κέρδη ρεκόρ για τα hedge funds που στοιχημάτισαν στο ρίσκο των καταστροφών

H επιστήμη των καταστροφών απέφερε στα hedge funds τις μεγαλύτερες αποδόσεις από οποιαδήποτε άλλη στρατηγική την περασμένη χρονιά. 

Τα στοιχήματα γύρω από την πιθανότητα εμφάνισης φυσικών καταστροφών όπως οι τυφώνες οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ funds που διαχειρίζονται επενδυτικές εταιρείες όπως η Tenax Capital, Tangency Capital και Fermat Capital Management. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, και οι τρεις αποκόμισαν κέρδη τα οποία ήταν υπερδιπλάσια της μέσης απόδοσης. 

Οι αποδόσεις ρεκόρ επιτεύχθηκαν με στοιχήματα σε ομόλογα καταστροφών και άλλα χρεόγραφα που συνδέονται με ασφάλειες. Τα λεγόμενα ομόλογα καταστροφών χρησιμοποιούνται από την ασφαλιστική βιομηχανία για την προστασία από απώλειες που είναι πολύ μεγάλες για να καλυφτούν. Το ρίσκο αυτό μεταφέρεται σε επενδυτές οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να χάσουν το μεγαλύτερο ή όλο το κεφάλαιο τους σε περίπτωση που συμβεί ένα καταστροφικό φαινόμενο. Ως αντάλλαγμα, απολαμβάνουν υπέρογκα κέρδη αν δεν επέλθει τελικά η καταστροφή που έχει προσδιοριστεί σε ένα συμβόλαιο. 

Συνολικά, η στρατηγική της επένδυσης σε ομόλογα καταστροφών απέφερε στα hedge funds απόδοση 19,7%. 

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ανάλογη αγορά από τότε που λανσαρίστηκαν τα ομόλογα καταστροφής στις αρχές της δεκαετίας του 1990» τόνισε αναλυτής της Tenax στο Bloomberg. Το χαρτοφυλάκιο του hedge fund με 120 περίπου ομόλογα καταστροφής σημείωσε απόδοση 18% την περασμένη χρονιά. 

Η έκδοση ομολόγων καταστροφών έχει σημειώσει εκρηκτικά άνοδο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και του πληθωρισμού, ο οποίος έχει αυξήσει το κόστος της ανοικοδόμησης μετά το χτύπημα φυσικών καταστροφών. Το 2023 οι εκδόσεις ομολόγων καταστροφών ανήλθαν στα $16,3 δισ., επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v