Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης: Ανά πάσα στιγμή η μείωση των επιτοκίων

«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική La Tribune Dimanche. Ολα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις της ΕΚΤ.

Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης: Ανά πάσα στιγμή η μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Οπως είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να νικήσει τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% έχει ήδη παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του υποκείμενου πληθωρισμού.

«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική La Tribune Dimanche. «Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται ούτε μία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας».

Τα σχόλια ακούγονται ως περισσότερο ήπια μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της την Πέμπτη. Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg την Παρασκευή, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς είπε ότι το χειρότερο λάθος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος δανεισμού πολύ νωρίς και να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να επιστρέψει.

Ο Βιλερουά, από την πλευρά του, είπε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος η υπερβολικά αυστηρή πολιτική για πάρα πολύ καιρό να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία. «Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους: να κόψουμε επιτόκια πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.

Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια με βάση την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο στις τιμές και την οικονομία από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Βιλερουά. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα προσαρμοστούμε, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v