Κεντρικός τραπεζίτης: Κλειδί για τη μείωση επιτοκίων οι μισθοί

«Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η απόλυτη πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον χαμηλότερο πληθωρισμό», σημειώνει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Klaas Knot.

Κεντρικός τραπεζίτης: Κλειδί για τη μείωση επιτοκίων οι μισθοί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει βεβαιότητα για τους μισθούς προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot (φωτό).

Υπάρχει μια «αξιόπιστη προοπτική» να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της ΕΚΤ του 2% το 2025, είπε σε συνέντευξή του στην ολλανδική κρατική τηλεόραση NPO1.

«Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η απόλυτη πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον χαμηλότερο πληθωρισμό», είπε ο Knot, ο οποίος είναι από τους πιο επιθετικούς ρυθμιστές των επιτοκίων, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Buitenhof. «Όταν αυτό το κομμάτι του παζλ μπει στη θέση του, θα μπορέσουμε να μειώσουμε λίγο τα επιτόκια».

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τα σχόλιά του συμβαδίζουν με αυτά ορισμένων από τους συναδέλφους του - συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν - που έχουν προτείνει ότι η ΕΚΤ χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις μισθών για να μπορέσει να μειώσει το κόστος δανεισμού. Καθώς αυτά τα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Απριλίου, αυτό θα καταστήσει τον Ιούνιο την πιο πιθανή στιγμή για μία πρώτη μείωση.

Την ίδια ώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v