Mεγάλη συρρίκνωση του ισραηλινού ΑΕΠ προβλέπει το ΔΝΤ

Η ανάπτυξη θα βρεθεί πολύ κάτω από την προπολεμική εκτίμηση του 3%. Ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα έχει ήδη επιφέρει πλήγμα 20% στην οικονομία. Ελλειψη σε εργαζόμενους, που έχουν επιστρατευτεί.

Mεγάλη συρρίκνωση του ισραηλινού ΑΕΠ προβλέπει το ΔΝΤ

Η οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2024, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί πολύ λιγότερο σε σύγκριση με την προπολεμική εκτίμηση του Ταμείου για 3%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

«Θα είμαστε πολύ κάτω απ' αυτό», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει συγκεκριμένο αριθμό.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, εξακολουθεί να μαίνεται με αμείωτη ένταση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απέχει πολλούς μήνες ακόμη η επίτευξη του στόχου τους να καταστρέψουν τη Χαμάς.

Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ για την ανάπτυξη του 2024 είναι 2%, ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι χαμηλότερη, στο 1,6%, αναφέρει το Bloomberg.

Υπάρχουν ήδη πολλά σημάδια ότι η οικονομία των 520 δισ. δολαρίων έχει ήδη πληγεί. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ πιθανώς συρρικνώθηκε 20% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Η δραστηριότητα σε πολλούς καταναλωτικούς τομείς έχει υποχωρήσει, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων -δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες κλήθηκαν στον στρατό ως έφεδροι.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στο 6,6% του ΑΕΠ φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v