Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκαρφάλωσαν σε $150 δισ. τα πράσινα ομόλογα τον Ιανουάριο

Εκλεισε ο πιο «ζεστός» Γενάρης για τις παγκόσμιες πωλήσεις χρέους ESG. Ωθηση από το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης και θετικές προοπτικές για ανατροφοδότηση της αγοράς. Κυβερνήσεις και αναπτυξιακές τράπεζες στην κορυφή των εκδόσεων.

Σκαρφάλωσαν σε $150 δισ. τα πράσινα ομόλογα τον Ιανουάριο

Οι πωλήσεις πράσινων ομολόγων έζησαν τον πιο «ζεστό» Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού προκάλεσε έκρηξη των σχετικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων ESG, που συνδέονται με τη βιωσιμότητα. ανήλθαν σε 149,5 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, που κατέστη έτσι ο πιο δραστήριος Ιανουάριος από την έναρξη της αγοράς πράσινου χρέους, το 2007.

Η πτώση του κόστους δανεισμού και η κατά τα φαινόμενα άσβεστη δίψα των επενδυτών έχουν υπερτροφοδοτήσει τις εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 540 πωλητές ομολόγων ρίχτηκαν στις πρωτογενείς αγορές τον περασμένο μήνα, συγκεντρώνοντας - συχνά χτυπώντας ρεκόρ δύο δεκαετιών - το ποσό των 721 δισ. δολαρίων τόσο σε ομόλογα με ετικέτα ESG όσο και σε συμβατικά έως τις 26 Ιανουαρίου, κλείνοντας τον μήνα με υπέρβαση των 817 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Εκδότες που ήταν διστακτικοί πέρυσι, καθώς η Fed αύξανε τα επιτόκια, σπεύδουν να επωφεληθούν από το τρέχον ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Scott Krohn, αντιπρόεδρο της Verizon Communications. Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεφωνίας στις ΗΠΑ έχει εκδώσει 1 δισ. δολ. πράσινου χρέους σε ετήσια βάση από το 2019 έως το 2023.

 

Κυβερνήσεις και αναπτυξιακές τράπεζες κυριάρχησαν στις πωλήσεις τον περασμένο μήνα, ενώ κορυφαίοι ανάδοχοι, όπως οι BNP Paribas και Bank of America, αναμένουν ισχυρό ημερολόγιο εκδόσεων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι κορυφαίοι εκδότες τον περασμένο μήνα ήταν η Γαλλία, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ ετοιμάζεται να πουλήσει το πρώτο πράσινο ομόλογό του σύντομα.

«Εκτιμούμε ότι η αρχή του έτους δίνει τον τόνο», τόνισε η Anne van Riel, επικεφαλής βιώσιμων χρηματοδοτήσεων της BNP για την αμερικανική αγορά.

Η Γαλλία, κορυφαίος κρατικός πωλητής πράσινων ομολόγων, πέτυχε εντολές ρεκόρ στην προσφορά χρέους 8 δισ. ευρώ.

«Η ζήτηση των επενδυτών για βιώσιμα ομόλογα παραμένει ισχυρή και αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Andrew Karp της Bank of America.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v