Ανοιξε ο δρόμος να δικαστεί ο Τραμπ για «συνωμοσία»

Το Εφετείο απέρριψε το αίτημά του για «ασυλία». Πιο κοντά η δίκη για προσπάθεια ανατροπής των αποτελεσμάτων του 2020, ίσως και πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ο πρώην πλανητάρχης.

Ανοιξε ο δρόμος να δικαστεί ο Τραμπ για «συνωμοσία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι νόμιμο να διωχθεί διότι προσπάθησε να ανατρέψει τις αμερικανικές εκλογές του 2020, αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του περί ασυλίας και φέρνοντάς τον πιο κοντά σε δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τη στιγμή που βάσιμα επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η ομόφωνη απόφαση του τριμελούς Εφετείου των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια στιγμή καμπής για τη δίωξη του Τραμπ από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ σε σχέση με τις ποινικές κατηγορίες για συνωμοσία ώστε να αναστρέψει την ήττα του στις τελευταίες εκλογές και να παραμείνει στην εξουσία, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Τραμπ, που έχει ασφαλές προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μπορεί να είναι ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος που θα δικαστεί για εγκληματικές ενέργειες ενώ διεκδικεί την προεδρία.

«Για τους σκοπούς αυτής της υπόθεσης, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ έγινε πολίτης Τραμπ, με όλα τα υπερασπιστικά δικαιώματα οποιουδήποτε άλλου κατηγορούμενου. Οποιαδήποτε εκτελεστική ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως Πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη», έγραψε το δικαστήριο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Τραμπ ότι ένας πρόεδρος έχει απεριόριστη εξουσία να διαπράττει εγκλήματα που θα εξουδετέρωναν τον πιο θεμελιώδη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας - την αναγνώριση και την εφαρμογή των εκλογικών αποτελεσμάτων», έγραψε η επιτροπή. «Ούτε μπορούμε να επικυρώσουμε τον ισχυρισμό του ότι η εκτελεστική εξουσία έχει εν λευκώ άδεια να παραβιάζει τα δικαιώματα μεμονωμένων πολιτών να ψηφίζουν».

Η ομάδα του Τραμπ έχει δικαίωμα έως τις 12 Φεβρουαρίου να προσφύγει απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης ή προηγουμένως να ζητήσει την εμπεριστατωμένη επανεξέταση στο εφετείο, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί ξανά, αλλά αυτή τη φορά υπό την πλήρη σύνθεση του δικαστηρίου DC Circuit.

Το ζήτημα της ασυλίας αναμένεται εντέλει να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια από τις πολλές υποθέσεις που θα εξετάσει το σώμα σχετικά με τον Τραμπ φέτος.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος υποστήριξε ότι εργαζόταν για να «διασφαλίσει την εκλογική ακεραιότητα» στο πλαίσιο της ιδιότητάς του ως προέδρου, και ως εκ τούτου είναι απρόσβλητος από ποινική δίωξη για προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν επίσης ότι, επειδή ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραπομπής, προστατεύεται και δεν μπορεί να κατηγορηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδια συμπεριφορά.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v