Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TikTok και Meta στα δικαστήρια κατά ΕΕ

Το TikTok της ByteDance οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον δικαστηρίου στις 6 Φεβρουαρίου και η Meta υπέβαλε την προσφυγή της μια μέρα νωρίτερα. Γιατί διαμαρτύρονται.

TikTok και Meta στα δικαστήρια κατά ΕΕ

Το TikTok και η Meta Platforms επιτίθενται στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή όπως υποστηρίζουν τους επιβάλλουν υψηλότερες χρεώσεις από τους ανταγωνιστές, στο πλαίσιο της εφαρμογής νέων κανόνων ελέγχου περιεχομένου του μπλοκ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το TikTok της ByteDance οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον δικαστηρίου στις 6 Φεβρουαρίου και η Meta υπέβαλε την προσφυγή της μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τις καταθέσεις. Και οι δύο εταιρείες επιτίθενται στη μέθοδο της ΕΕ για τον υπολογισμό αυτών των χρεώσεων, λέγοντας ότι θα καταλήξουν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από άλλους τεχνολογικούς γίγαντες που μπορεί να έχουν ακόμη και μεγαλύτερη βάση χρηστών.

«Διαφωνούμε με τα τέλη και προσφεύγουμε για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λανθασμένων εκτιμήσεων τρίτων για τους μηνιαίους αριθμούς ενεργών χρηστών μας ως βάση για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού», ανέφερε το TikTok.

Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες αναγκάζει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προσλαμβάνουν περισσότερους συντονιστές περιεχομένου και να χρησιμοποιούν μεθόδους για να μειώσουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου.

Την ίδια ώρα, τα marketplaces πρέπει να ιχνηλατούν τους πωλητές και να επιτρέπουν στους πελάτες να επισημαίνουν τα παράνομα προϊόντα.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων εσόδων ή ακόμη και να αποκλειστούν από το μπλοκ εάν παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες. 

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι εταιρείες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες -όσες έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη- υποχρεούνται να υπολογίσουν το κόστος που απαιτείται για την επιβολή των νέων κανόνων με βάση τον αριθμό των χρηστών που έχουν.

Η Meta είπε ότι ενώ υποστηρίζει τους στόχους των νέων κανόνων και έχει ήδη κάνει αλλαγές για να συμμορφωθεί με αυτούς, διαφωνεί «με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό αυτών των χρεώσεων».

«Προς το παρόν, οι εταιρείες που καταγράφουν ζημία δεν χρειάζεται να πληρώνουν, ακόμα κι αν έχουν μεγάλη βάση χρηστών ή αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ρυθμιστικό βάρος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Αυτό σημαίνει ότι «ορισμένες εταιρείες δεν πληρώνουν τίποτα, αφήνοντας άλλες να πληρώνουν ένα δυσανάλογο ποσό του συνόλου», πρόσθεσε η Meta.

«Η απόφασή μας και η μεθοδολογία μας είναι ισχυρές», ανέφερε ο εποπτικός φορέας της ΕΕ  σχετικά με τις προσφυγές. «Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στο δικαστήριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v