Μπάιντεν για Γάζα: Το Ισραήλ ξεπέρασε τα όρια

Οξύνει την κριτική του έναντι της σκληρής στάσης του Τελ Αβίβ στη Γάζα ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πολλοί αθώοι λιμοκτονούν, πεθαίνουν. Πρέπει να σταματήσει αυτό». Ανένδοτος ο Νετανιάχου.

Μπάιντεν για Γάζα: Το Ισραήλ ξεπέρασε τα όρια

Ο πρόεδρος Μπάιντεν οξύνει την κριτική του απέναντι στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα, καθώς χτες είπε ότι «ξεπέρασαν το όριο», προσθέτοντας ότι τα δεινά των αθώων ανθρώπων «πρέπει να σταματήσουν».

Στο πλαίσιο συνομιλίας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν, που έχει υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να ανταποδώσει τα χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, έδειξε ότι εξαντλείται η ανοχή του έναντι της κλιμάκωσης και της διάρκειας που λαμβάνει η απάντηση του Τελ Αβίβ, γράφουν οι New York Times.

«Είμαι της άποψης, όπως γνωρίζετε, ότι η απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας έχει υπάρξει υπερβολική», είπε. «Έχω πιέσει πολύ σκληρά για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», πρόσθεσε. «Πολλοί αθώοι λιμοκτονούν, πεθαίνουν. Πρέπει να σταματήσει αυτό».

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου αποκαλύπτουν δημοσίως την αυξανόμενη απογοήτευσή του από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάτι που εξάλλου φημολογούνταν εδώ και εβδομάδες. Ο Μπάιντεν έχει πιέσει τον Ισραηλινό ηγέτη να μεριμνήσει περισσότερο, ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη Χαμάς, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο. 

Ο Μπάιντεν έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις από την προοδευτική πτέρυγα του κόμματός του για να χαλιναγωγήσει τον Νετανιάχου, καθώς διαδηλωτές διακόπτουν τακτικά τις εκδηλώσεις όπου παρίσταται, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Γενοκτονία Τζο». 

Ο Νετανιάχου τις τελευταίες μέρες φάνηκε να αντιστέκεται στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν να μεσολαβήσει σε μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς προβάλλει «ασόβαρες απαιτήσεις», είπε την Τετάρτη μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν.

Στους τέσσερις μήνες από την επίθεση της Χαμάς, ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να ακολουθήσει μια προσεκτική γραμμή, τονίζοντας μεν την αμέριστη υποστήριξή του στο Ισραήλ και την οργή του για τις δολοφονίες αθώων Ισραηλινών, προτρέποντας δε όλο και περισσότερο τον Νετανιάχου σε αυτοσυγκράτηση. Κάποια στιγμή έκανε λόγο για βομβαρδισμούς «αδιακρίτως» από το Ισραήλ, αλλά σε γενικές γραμμές έχει μετριάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

«Πιέζω πολύ σκληρά για συμφωνία κατάπαυσης πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων», είπε. «Δουλεύω ακούραστα», πρόσθεσε, καθώς θα μπορούσε «να οδηγήσει σε διαρκή παύση εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας».

Εξέφρασε επίσης την άποψή του ότι πιθανώς η Χαμάς οργάνωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να διαταράξει τις αμερικανικές προσπάθειες που αποσκοπούσαν στη δημιουργία κανονικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, κάτι που -όπως πιστεύουν πολλοί- θα μπορούσε να θέσει στο περιθώριο την παλαιστινιακή υπόθεση.

«Δεν έχω αποδείξεις», είπε ο κ. Μπάιντεν, «αλλά δεν είναι παράλογο να υποπτευόμαστε ότι η Χαμάς κατάλαβε τι επρόκειτο να συμβεί και ήθελε να το διαλύσει πριν συμβεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v