Νετανιάχου: Γιατί θα κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Γάζα

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όσοι όμηροι είναι ζωντανοί», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Τηλεφώνημα Μπάιντεν. «Έδωσε πράσινο φως για εισβολή», καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι.

Νετανιάχου: Γιατί θα κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.

Ερωτηθείς πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Νετανιάχου είπε: «αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε».

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "This Week" του ABC, υπό την απειλή επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου είπε επιπλέον πως ένας Παλαιστίνιος άμαχος έχει σκοτωθεί για κάθε μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υπολογίζουν πως πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε πως περίπου το 70% όσων έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει το σύστημα του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας για την καταγραφή των θυμάτων ως «πολύ καλό» και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συχνά επικαλούνται τους απολογισμούς του για τους νεκρούς.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε νωρίτερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την ασφάλεια των περίπου 1 εκατ. ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το τηλεφώνημα επικεντρώθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατάει, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος. Ανθρωπιστικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική.

Πρόκειται για την πρώτη τους συνομιλία μετά τη δήλωση του Μπάιντεν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι "υπερβολική".

Ο Νετανιάχου μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή "Fox News Sunday" είπε ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ την Πέμπτη, για "υπερβολική" στρατιωτική απάντηση στη Γάζα, και ότι δεν ξέρει τι εννοούσε με αυτό ο Αμερικανός ηγέτης.

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα έχουν σημειώσει "πραγματική πρόοδο" τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας 45 λεπτών, παρότι υπάρχουν ακόμη κάποια "σημαντικά" κενά που πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν "έδωσε πράσινο φως για εισβολή στη Ράφα", καταγγέλουν Παλαιστίνιοι

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας λέει ότι το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός αντιπροσωπεύει οπισθοδρόμηση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα.

«Αυτό που περίμενα να ακούσω από τον Μπάιντεν είναι κάτι που δεν θα ακούσουμε ποτέ. Τα σχόλιά του για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα έπρεπε να συνοδεύονται από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Η Ράφα είναι η μόνη περιοχή που δεν έχει καταστραφεί εντελώς στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχέδιό του να εκκαθαρίσει εθνοτικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό στην Αίγυπτο. Σε αυτό θα έπρεπε να είχε αντιταχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά δεν το κάνει. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσε ο Μπαργκούτι.

Ο Σιμπάμπ Ρατάνσι μεταδίδει από την Ουάσινγκτον για το Al Jazeera: «Εδώ και μέρες, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών υποδεικνύουν ότι αυτή η πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, αλλά τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η επιχείρηση στη Ράφα, παρά το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.

Ο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα ‘αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την υποστήριξη των περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Έτσι, αρχικά δεν μπορούσε να προχωρήσει, τώρα μπορεί να προχωρήσει με ένα σχέδιο – και αυτό ακριβώς έλεγε ο Νετανιάχου στις κυριακάτικες εκπομπές λόγου στις ΗΠΑ, ότι ετοιμάζουν ένα σχέδιο.

Και από τη στιγμή που υπάρχει ένα σχέδιο, το συμπέρασμα είναι ότι ο Λευκός Οίκος δίνει το πράσινο φως, όπως πιθανότατα πάντα θα έκανε, όπως έλεγε ότι θα έκανε – στα τέλη του περασμένου έτους ακούσαμε ότι ο Λευκός Οίκος είχε ουσιαστικά δώσει στο Ισραήλ το πράσινο φως να κάνει ό,τι έχει να κάνει, αρκεί να τελειώσει πριν από την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας».

Ισραηλινοί στρατιώτες καταστρέφουν σπίτια για… διασκέδαση

Στο μεταξύ βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να στοχεύουν και να καταστρέφουν σπίτια για… διασκέδαση στη Γάζα.

Το Παρίσι κάνει έκκληση να αποφευχθεί καταστροφή

Η Γαλλία, που εκφράζει την ανησυχία της μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Ράφα (νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας), προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες για να αποφευχθεί «μία καταστροφή».

«Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση μιας νέας διάστασης και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Λεμουάν.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μία καταστροφή, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών», επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Το Παρίσι υπενθυμίζει ότι η «Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο».

«Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε στη βούλησή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα. Διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από ένα «ασφαλές πέρασμα» για να φύγει από εκεί.

«Στη Γάζα, όπως οπουδήποτε αλλού, η Γαλλία αντιτίθεται σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» σχολίασε ο Κριστόφ Λεμουάν.

«Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της δεν μπορεί να εγγραφεί παρά μόνο εντός ενός παλαιστινιακού Κράτους όπου θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v